Dinar da uđeš, dva da izađeš: Šok privrednika - za katanac 5.000 EUR

Svi koji od Nove godine žele da zatvore kompaniju u Hrvatskoj dočekalo je neugodno iznenađenje.

Izvor: Adriano Milovan, Novac.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naime, likvidacija firme tvrtke u toj zemlji od početka ove godine znatno je skuplja, a razlog su prošlogodišnje izmene Zakona o penzijskom osiguranju, koje propisuju da likvidatori kompanija - a to su po pravilu vlasnici ili direktori - moraju plaćati doprinose.

Čak i ako se u računicu ne uzmu uobičajeni troškovi zatvaranja kompanije, koji nisu mali, računice stručnjaka pokazuju da zatvaranje vlasnika samo po osnovi doprinosa koje mora da plati može da košta i 30.000 kuna godišnje (4.000 evra). Pritom se kao pretpostavka uzima da proces likvidacije traje prosečnih godinu dana, iako ceo postupak u praksi vrlo često zna da se otegne.

Dodamo li tome i uobičajene troškove zatvaranja firme, koji se, prema računici knjigovođa, sada kreću u rasponu od 1.500 do 2.000 kuna za jednostavni d.o.o., odnosno između 3.000 i 3.500 kuna za d.o.o., a pokrivaju troškove javnih beležnika, sudske takse za otvaranje postupka likvidacije i postupak upisa brisanja u sudski registar, ukupan trošak zatvaranja može doseći i 35.000 kuna. I to pod pretpostavkom da ceo proces traje “samo” godinu dana.

Naravno, ako se postupak produži, rastu i troškovi.

Ne čudi zato što su se mnogi preduzetnici koji su odlučili likvidirati svoje poslovanje s prvim danom nove godine našli u paradoksalnoj situaciji: firme uglavnom zatvaraju jer nemaju novca za dalje poslovanje, a istovremeno im država na naplatu šalje iznose doprinosa koje nemaju čime da plate. Tako i zatvaranje kompanije u Hrvatskoj za mnoge postaje pravi Sizifov posao, konstatuje Novac.hr.

strana 1 od 46 idi na stranu