Automobili

Utorak, 31.10.2023.

13:23

Šta se najviše kupuje na srpskom tržištu: Polovnjaci dominiraju, hibridi sve popularniji

Po prodaji električnih automobila kaskamo za Evropom, ali su naši vozači sve više zainteresovani za hibride.

Izvor:

Šta se najviše kupuje na srpskom tržištu: Polovnjaci dominiraju, hibridi sve popularniji
Foto: B92/NÆ

Iako je u Srbiji u dosadašnjem delu godine zabeležen rast prodaje novih automobila od 6%, i dalje ne možemo da dostignemo rezultat pre pandemije, s obzirom na to da je u 2023. isporučeno 16% manje novih vozila nego 2019, saopštili su iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova na današnjoj konferenciji za medije u Beogradu.

Kako je kazao generalni sekretar Asocijacije, Boris Ćorović, očekuje se da ćemo ovu godinu završiti sa oko 25.500 novoregistrovanih vozila, što bi bilo za oko 1.000 više nego u 2022, kada je kupcima u Srbiji isporučen 24.531 novi automobil.

Poređenja radi, rast prodaje novih vozila u Evropskoj uniji ove godine je dostigao 17%, u odnosu na 2022, ali je i tamo zabeležen pad i to od čak 30 odsto u poređenju sa 2019.
Foto: B92/NÆ
Na konferenciji za medije izneto je još jedno zanimljivo poređenje između srpskog i tržišta EU. U pitanju je struktura prodaje novih autombila, koja jasno pokazuje da kasnimo za Evropom kada su u pitanju prodajni trendovi.

Dok su se u EU u 2023. najviše kupovala hibridna vozila (35%), a zatim benzinci (34%) i električni (15%), pa tek onda dizelaši (13%), u Srbiji se ubedljivo najviše pazare benzinci. Više od polovine prodatih novih automobila (54%) pokreće benzinski motor, dok su i kod nas dizelaši u padu, ali i dalje imaju solidno učešće na tržištu (19%).

Sa druge strane, prodaja električnih automobila je i dalje marginalna (svega 1%), ali ohrabruje interesovanje naših kupaca za hibridna vozila (učešće na tržištu iznosi 22%).

"Strujaši" za sada na nivou statističke greške, može li rezultat biti bolji?

Foto: B92/NÆ
Iako se procenjuje da se srpskim putevima kreće svega oko 1.700 električnih automobila, to i nije tako mali broj ako se zna da je pre samo četiri godine broj prodatih električnih automobila bio na nivou statističke greške.

Može se reći da je povećanje prodaje delom posledica uvođenja subvencija koje država nudi potencijalnim kupcima poslednjih godina, na šta ukazuje i Ćorović.

"Nijedna država nije uspela da omasovi elektrifikaciju voznog parka bez subvencija za kupovinu, kao i drugih mera i podsticaja", kaže on.

Ćorović je pohvalio dosadašnje aktivnosti države na tom planu, uz ohrabrenje da se sa tim nastavi i ubuduće.

Jedan od razloga koji ne ide u prilog prodaji električnih automobila kod nas je i slabo razvijena infrastruktura punjača. Kako objašnjava Ćorović, Srbija ima svega tri punjača za električna vozila na 100.000 stanovnika, dok ih, recimo, susedna Hrvatska ima 34, a Slovenija čak 92 na 100 hiljada stanovnika.

Evropski rekorder je, očekivano, Noverška sa 538 punjača na 100.000 ljudi, a slede Holandija sa 279 i Austrija sa 198 punjača.

Polovnjaci i dalje dominiraju srpskim tržištem automobila, najviše se uvoze Euro 3 i Euro 4 vozila

U 2023. polovni automobili činili su čak 83% prodatih vozila u našoj zemlji, dok svega 17% prodaje otpada na nove automobile, saopštili su iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, pozivajući se na podatke sajta Polovni automobili.

Od ukupnog broja uvezenih polovnjaka u periodu januar-avgust 2023, ubedljivo najviše je onih sa motorima Euro 3 i Euro 4 standarda - 43.243 (ekološki manje prihvatljivi), dok je 26.980 Euro 5 automobila, a onih sa "najčistijim", Euro 6 motorima je 18.463.

Sa ekološkog i bezbednosnog aspekta zabrinjava podatak da je učešće polovnih automobila, starijih od 10 godina čak 81%.

Kada je reč o prodaji novih automobila, svega 31 odsto kupaca čine fizička lica, dok su 69 odsto pravni subjekti. Treba napomenuti da u ovih 69% spadaju i lizing kompanije, a ne samo firme i državni organi.

Novi trendovi u automobilskoj industriji, stižu li i kod nas?

Foto: B92/NÆ
Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević, navela je na današnjoj konferenciji za medijie podatak da je u 2023. godini došlo do rasta učešća električnih automobila na tržištu EU, preneo je Tanjug.

Ona je istakla da automobili predstavljaju najsloženiji potrošački proizvod na tržištu, i da je mnogo faktora koji utiču na oblikovanje cene.

Takođe, navela je da su najvažniji trendovi u razvoju automobilske industrije elektrifikacija, autonomna vožnja, povezanost vozila i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: