Novi detalji o modelu Alfa Romeo Spider

Automobil koji će se proizvoditi u saradnji sa Mazdom, trebalo bi da se nađe u prodaji krajem 2015. godine. Za pogon se razmatra pojačani 1.4 litarski turbo-benzinac koji se koristi u modelu Giulietta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

13:32

Default images

Mazda i FIAT najavili su 2012. saradnju na proizvodnji dva srodna sportska modela sa otvorenim krovom, koji će se proizvoditi pod amblemima marki Alfa Romeo i Mazda. U medijima su se pojavile nove informacije o ovim automobilima.

Potvrđeno je da će se oba modela izrađivati u Japanu, ali i da će svaki od proizvođača ugrađivati sopstvenu pogonsku jedinicu.

Alfa Romeo Spider deliće platformu sa sledećom generacijom modela Mazda MX-5, a za dizajn je zadužen Marco Tencone i njegov tim iz studija FIAT Centro Stile. Iako bi nova Alfa trebalo da preuzme ime i nasleđe modela Duetto iz šezdesetih godina 20. veka, studio Pininfarina, koji je dizajnirao originalni model kao i 2uettottanta Concept iz 2010, ovog puta neće biti uključen u stilsku realizaciju.

Izvor iz kompanije naveo je da će novi Spider biti zasnovan na pomenutom konceptu i da neće biti dizajniran u retro stilu, već će imati savremeni izgled kako ne bi previše odudarao od modela Alfa Romeo 4C.

U poređenju sa tim automobilom, Spider bi trebalo da ima nešto drugačiji dizajn farova, kako bi se zadovoljili fanovi Alfe, dok bi simbol u obliku štita zauzimao mesto na centralnom mestu prednjeg branika, ali bi bio diskretniji od onog na modelu 4C.
Pininfarina Alfa Romeo 2uettottanta Concept iz 2010.
Mazdin i Alfin model deliće dosta komponenti, poput prednje i zadnje osovine, dela u kojem će biti smešten motor i drugih konstruktivnih elemenata. Oba vozila biće dugačka oko 4 m i široka oko 1,7 m, s tim što će Alfa biti nekoliko centimetara duža.

Masa modela italijanskog proizvođača kretaće se između 1.000 i 1.100 kg, a u konstrukciji će se koristiti čelik visoke čvrstoće. Motor koji će se ugrađivati u novu Alfu biće uparen sa šestobrzinskim automatskim menjačem sa duplim kvačilom, a iako bi turbo-benzinac zbog konstrukcijetrebalo da bude postavljen uzdužno, izvor iz kompanije kaže da se agregat može modifikovati kako bi bio kompatibilan.

Za razliku od Giuliette, gde ovaj motor razvija 170 ks, u novom modelu imaće veću snagu koja će se prenositi na zadnje točkove.

I dok se nova Mazda MX-5 očekuje početkom 2015, Alfa Romeo Spider bi trebalo da bude lansiran tek krajem iste godine.

Pročitajte više o saradnji Mazde i Alfa Romea.

Vozili smo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Potenza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: