Automobili

Petak, 24.10.2014.

08:53

McLaren P1 GTR - kao u Formuli 1

McLaren je odlučio da svojim klijentima koji su spremni da izdvoje 2,6 miliona evra omogući osećaj u vožnji koji je približan Formuli 1. Kao osnova za novi GTR trkački automobil poslužio je jedan od najboljih super-sportskih modela današnjice, McLaren P1.

Izvor: B92

Default images

Britanski proizvođač predstavio je u avgustu dizajnerski koncept McLarena P1 GTR, koji je namenjen vožnji po trkačkoj stazi, i najavio produkcijsku verziju za 2015.

Sada smo u prilici da zavirimo u unutrašnjost ovog automobila i saznamo neke nove detalje.
Izgled spoljašnjost koncepta nagovestio je da će P1 GTR biti nešto posebno, a pogled u kokpit samo potvrđuje taj utisak.

Minimalistički dizajn unutrašnjosti McLarena P1 ovde je još ogoljeniji, a kabina je gotovo potpuno obložena panelima od ugljeničnih valkana.
Ipak, najupečatljiviji detalj u enterijeru je volan sa dugmadima i prekidačima kao na automobilu iz Formule 1.

Sve komande neophodne u vožnji nalaze se na upravljaču, tako da vozač McLarena P1 GTR može da menja brzine i vozne karakteristike automobila kao u bolidu F1.

Oblik i ugao zaokretanja upravljača takođe je sličan upravljaču F1 trkačkog automobila, tako da vozač ni u jednom trenutku nema potrebu da sklanja ruke sa volana i može da se fokusira isključivo na upravljanje vozilom na stazi.
Na upravljaču se nalaze i komande za promenu aerodinamičkih karakteristika automobila u vožnji, dugme za prilagođavanje vozila vožnji po kiši, komanda za aktiviranje funkcije koja u trenutku daje automobilu dodatnu snagu potrebnu za preticanje (iPAS), dugme za kontrolu radio veze sa timom (PTT)...

U McLarenu kažu da je upravljač baziran na volanu koji je korišćen na njihovom F1 bolidu iz šampionata 2008.
S obzirom da će McLaren P1 GTR moći da kupe i oni koji nemaju iskustva u vožnji pravih trkačkih automobila, proizvođač je obezbedio i specijalan program obuke, koji ulazi u cenu vozila od 2,6 miliona evra.

Budući vlasnici obučavaće se najpre na trkačkom simulatoru koji koriste McLarenovi F1 vozači, a u savladavanju veština trkačke vožnje na pravim stazama pomagaće im lični treneri i drugo osoblje koje je zaduženo za analiziranje elemenata vožnje klijenta tokom perioda obuke.
McLaren P1 GTR još uvek je u fazi testiranja. Predviđeni su testovi u toplim vremenskim uslovima na stazi u Bahreinu, a zatim će automobil biti podrvgnut ispitivanju u Evropi tokom zime.

Britanski proizvođač još uvek nije objavio podatke o performansama, a prema ranijim nezvaničnim informacijama GTR će imati pojačani 3.8 litarski twin-turbo V8 iz standardnog P1, koji će u sprezi sa elektromotorom proizvoditi oko 1000 ks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: