Subaru superioran na testu izbegavanja sudara

Modeli Subaru Legacy i Outback opremljeni sistemom EyeSight osvojili su najveću moguću ocenu na najnovijem testu bezbednosti u SAD koji ocenjuje učinkovitost sistema za prevenciju frontalnih sudara u automobilima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

13:49

Default images

Ovo je prvi put da američki Institut za bezbednost saobraćaja na putevima (IIHS) sprovodi ovu vrstu testa koja će ubuduće ulaziti u ukupnu ocenu bezbednosti automobila.

Test se izvodi tako što se automobil kreće brzinama od 20 km/h i 40 km/h prema statičnoj prepreci koja simulira zadnji kraj drugog vozila vozila, kako bi se utvrdilo kako funkcioniše sistem automatskog kočenja:



IIHS je na prvom testiranju ocenjivao 38 modela koji imaju ugrađene sisteme za prevenciju sudara bilo kao opciju ili u standardnoj opremi. Da bi dobio najvišu ocenu ("superioran"), testirani automobil mora da osvoji 4 ili 5 bodova za kočenje i eventualno još jedan za upozorenje na sudar

Subaru Legacy i Outback osvojili su maksimalnih 6 bodova što im je donelo najvišu ocenu u konkurenciji ostalih SUV i putničkih vozilia iz srednje kategorije. Od testiranih automobilia, ocenu "superioran" osvojili su još i Volvo S60 i XC60 , Mercedes C klase, Cadillac ATS i SUV Cadillac SRX (svi po 5 bodova).
Subaruov napredni sistem EyeSight, koji je predstavljen u Japanu 2008. godine, koristi tehnologiju stereo kamera radi brzog otkrivanja pešaka i biciklista na putu, a uključuje i kontrolu kočenja pre sudara i prilagodljivi tempomat.

Upravo je kontrola kočenja donela najviše pozitivnih ocena u okviru sistema EyeSight. Ovaj segment sistema sposoban je da, ukoliko opazi rizik od frontalnog sudara, zaustavlja vozilo, čime se izbegava sudar ili umanjuju njegove štetne posledice.

Saznajte više o testovima bezbednosti koje sprovodi IIHS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: