Život

Petak, 26.08.2016.

17:45

Pronađena do sada najstarija igla na svetu

Istraživači su pronašli iglu staru 50.000 godina u sibirskoj pećini, za koju se veruje da ju je napravila davno izumrla vrsta homosapiensa – Denisovani.

Izvor: B92

Pronađena do sada najstarija igla na svetu
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Igla je napravljena od kosti drevne ptice i duga je 7,6 cm.

Pronađena je tokom iskopavanja Denisova pećine, koje se održava svake već više od 30 decenija.

Profesor Mikail Šunkov, direktor Instituta arheologije i etnologije u Novosibirsku kaže da je ovo jedinstven pronalazak i najstarija igla na svetu i najduža pronađena do sada.

Sama igla ukazuje na to da su Denisovani bili mnogo prefinjeniji nego što se verovalo.

U ranijim iskopavanjima pećine pronađen je nakit od hlorita, doteran i veoma sličan modernom, ali se smatra da je igla starija 10.000 godina od nakita.

Denisova pećina je nepresušan izvor nalazišta za arheologe, koji svake godine pronađu ostatke kostiju, nakita i prefinjenog alata.

“Na osnovu svih ovih pronalazaka možemo sa sigurnošću da kažemo da je ovaj deo Altajskih planina nekada bio kulturni centar na kome su se oformili moderni homosapiensi“, zaključuje profesor.

Denisovani su davno izumrla vrsta homosapiensa za koje se misli da su živeli u Sibiru. Iako su njihovi ostaci pronađeni samo u pećini na Altajskim planinama, DNK analize pokazuju da su bili šire rasprostranjeni.

Pre ovog pronalaska, u pećini Potok u Sloveniji, pronađena je igla stara 47.000 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: