Život

Petak, 18.11.2011.

18:04

Neutrini brži od svetlosti: kako?

Kada su fizičari u CERN-u registrovali merenje koje je pokazalao da se čestice mogu kretati brže od brzine svetlosti, bili su toliko iznenađeni da su mesecima proveravali rezultate pre nego što su ih objavili javnosti.

Izvor: B92

Default images

Rezultat, ukoliko je tačan, donekle bi doveo u pitanje Ajnštajnovo shvatanje brzine, to jest njene granice, što bi dovelo do modifikovanja, ili potpune promene, određenih zakona na kojima je fizika do sada počivala.

Mnogi fizičari širom sveta smatrali su da je u pitanju greška tokom sprovođenja eksperimenta.

Ponovljeni eksperiment ponovo je došao do istog zaključka – čestice se mogu kretati brzinom većom od brzine svetlosti.

Predstavnici CERN-a u najnovijem izveštaju izjavili su da su testovi obavljani od 21. oktobra pa do 6. novembra ipak pokazali da je prvi rezultat dobar.

„Nova merenja koja smo obavili nisu promenili naš prvobitni zaključak, neutrini jesu probili svetlosnu barijeru. Ipak, ova anomalija biće podvrgnuta i brojnim drugim testovima od strane nezavisnih tela pre nego što donesem konačan zaključak“.

Stefan Soldner-Rembold, profesor molekularne fizike sa Univerziteta u Mančesteru izrazio je određenu dozu sumnje pored uzbuđenja zbog dobijenih rezultata.

„Ovo je vrlo uzbuđujuće otkriće ali je i dalje teško poverovati da nešto može da se kreće brže od same svetlosti. Ukoliko se ovo ispostavi potpuno tačnim, rezultati će revolucionarizovati modernu fiziku“, zaključio je Soldner-Rembold.

"Opera eksperiment sada izvodi važne provere koje isključuju efekte zbog strukture CERN-ovih zraka. Mnogi stručnjaci sumnjaju da je to izvor velikog broja grešaka.

Ipak, merenja su toliko složena, a rezultati neočekivani da će većina fizičara poverovati u to tek kada eksperimenti u SAD i Japanu potvrde rezultate i još jednom su sva objašnjenja iz celog sveta potpuno odbačena. To će trajati nekoliko godina", smatra profesor Rembold.

U originalnom eksperimentu neutrino čestice su ispaljene iz akceleratora u Švajcarskoj u detektor u Gran Saso pećini u Italiji, dakle 700 kilometara južno – i začudo, stigle su 60 nanosekundi pre svetlosti.

Rezultati eksperimenta koji su mnogo puta iznova proveravani tokom perioda od šest meseci ostavili su naučnu zajednicu u stanju neverice.

Čuveni naučnik Brajan Koks smatra da ako ovi rezultati ponovo budu potvrđeni, to će biti jedno od najvećih naučnih otkrića svih vremena.

Ipak, drugi su mnogo više skeptični.

Džim Al Kali, profesor fizike na Univerzitetu u Sureju, rekao je: "Ako se ispostavi da je CERN-ov eksperiment tačan, a neutrino čestice budu brže od svetlosti, poješću svoje gaće u tv emisiji uživo".

CERN-ova fizičarka Polin Gagon citirala je jednog od njenih predavača na studijama koji je imao običaj da kaže studentima da ništa ne putuje brže od svetlosti – osim trača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: