Zdravlje

Petak, 24.02.2012.

09:25

Šminka može biti smrtonosna?

Odavno postoje sumnje o tome da se u pojedinim kozmetičkim preparatima nalaze štetni sastojci. Međutim, nova istraživanja pokazala su šokantne rezultate.

Izvor: B92

Default images

Prema analizama, više vrsta ajlajnera i korektora sadrže kadmijum, puderi i rumenila nikl, dok se u pojedinim maskarama i tečnim podlogama nalazio čak opasni arsen.

Međutim, ni na jednom pakovanju nećete pronaći deklaraciju na kojoj su istaknuti takvi sastojci.

Istraživači iz celog sveta okupljeni oko Univerziteta u Ontariju ispitali su proizvode na prisustvo arsena, kadmijuma, olova, žive, berilijuma, nikla, selena i talijuma.

Otkriveno je da se u svakom testiranom proizvodu nalazio barem jedan od pomenutih toksina, izuzev žive.

U proseku, svaki proizvod sadržao je četiri od pobrojanih otrova. S druge strane, ni jedna deklaracija nije navodila da proizvod sadrži teške metale, jer se oni u ovakvim slučajevima smatraju “primesama” i “nečistoćom”.

Efekti toksina koje koža može da apsorbuje izazivaju disbalans hormona, kancer, neurološke probleme, gubitak pamćenja, promenu raspoloženja, reproduktivne i razvojne poremećaje, probleme sa bubrezima, glavobolje, povraćanje, dijareju, oštećenje pluća, dermatitis i gubitak kose.

Kampanja za “Bezbednu kozmetiku” (Safe Cosmetics) apeluje na proizvođaće da promene formulu svojih proizvoda i sve sastojke navedu na deklaracijama.

Zabrinjavajući je podatak da je nedavno američka Agencija za hranu i lekove objavila spisak 400 brendova karmina koji sadrže olovo.

Tamošnji Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da deca ili trudnice nikada ne smeju da dođu u kontakt sa olovom.

Olovo je neurotoksin koji se vremenom akumulira u organizmu. Uzrokuje probleme u učenju i ponašanju i zabranjen je od sedamdesetih godina prošlog veka u mnogim proizvodnim granama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: