Šahar Per

Šahar Per je najuspešnija izraelska teniserka u istoriji. U karijeri je osvojila tri WTA titule (Pataja Siti, Prag i Istanbul) i zaradila oko 2 miliona dolara. Na Gren slem turnirima je stizala do četvrtfinala u dva navrata – na Australijan i US openu 2007. godine. Na Rolan Garosu je dva puta prošla u osminu finala, a na Vimbldonu nije išla dalje od treće runde. Najbolji plasman na listi joj je 15. mesto, u januaru prošle godine.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 20.05.2008.

18:51

Default images

Već sa 15 godina igrala je finale ’fjučersa’ od 10.000 dolara u Izraelu, a naredne sezone postala je ozbiljan konkurent na nadmetanjima nižeg nivoa. Bila je vicešampionka u Presovu i Istanbulu, a potom je na red došao i prvi trofej – Perova je u finalu u Ramat Hašaronu savladala Volhu Havarcovu sa 6:0, 6:1.

U 2004. godini, kada joj je bilo 17, počela je u svoj kalendar da ubacuje i WTA turnire. U Hiderabadu je prošla kvalifikacije i Sun Tjantjan u prvom kolu, ali je onda Tamarin Tanasugarn bila bolja u drugoj rundi. Rapidno se pela uz listu, a plasman u četvrtfinale turnira u Seulu (140.000 dolara) doneo joj je ulazak u Top 200, koji je Šahar nadgradila trijumfom na ’fjučersu’ u Ranani.

Naredne sezone je nastupila u četvrtfinalu na šest različitih turnira, a posle turnira u Majamiju i Amilija Ajlendu ušla je prvi put u Top 100, u aprilu. Na Rolan Garosu je eliminisala Marion Bartoli i Kvetu Peške, ali je onda ispala u trećoj rundi od Nadje Petrove. Isti rezultat ponovila je na US openu, a posle turnira u Tokiju postala je 48. teniserka na planeti.
U 2006. se Perova determinisala kao solidna teniserka koja ima talenat za svetski vrh. Do prvog trofeja došla je u Pataja Sitiju, kada je u finalu dobila Jelenu Kostanić sa 6:3, 6:1. Zatim je u borbi za titulu u Pragu pobedila Samantu Stosur sa 4:6, 6:2, 6.1. Posle eliminacije na startu Rima, Perova je savladala Anastasiju Miskinu sa 1:6, 6:3, 7:6 u finalu u Istanbulu. Prethodno je izbacila Anu-Lenu Grenefeld u polufinalu. Na Rolan Garosu je ispala u osmini finala od Martine Hingis, a Žistin Enan je bila nepremostiva prepreka na istom stepeniku na US openu. Godinu je okončala na 20. poziciji na WTA listi.

Progres na WTA turu nastavljen je istim tempom i sledeće godine, pošto je Perova igrala četvrtfinala na Australijen i US openu. U Melburnu je nadigrala Golovinovu i Kuznjecovu, a potom u vrlo uzbudljivom susretu izgubila od Serene Vilijams sa 3:6, 6:2, 8:6, iako je servirala za pobedu. U Memfisu je od starije sestre Vilijams poražena u finalu, u Indijan Velsu je dogurala do četvrtfinala, a u Majamiju do najboljih 4. Na US openu je izbacila Vajdišovu i Radvansku, ali je onda nadigrana od Ane Čakvetadze – 6:4, 6.1. Bila je to najuspešnija sezona za Izraleku, pa je završila godinu na 17. mestu na lestvici.
Šahar Per ima potencijal da postane kompletna teniserka. Podjednako je dobra i kada napada i kada se brani. Nije preterano visoka (171 cm), ali ima korpulentnu figuru i snažne udarce sa bazne linije. Brza je i dobro fizički spremna, mnoge njene protivnice su rekle kako imaju utisak da bi Šahar mogla „da trči ceo dan i vraća loptice u polje“. Forhend i bekhend su joj odlični i kada ima samopouzdanja sposobna je da kontroliše poen bilo kojim od ova dva udarca.

Upravo samopouzdanje, tj, manjak istog, jedan je do najvećih nedostataka u igri Perove. To posebno dolazi do izražaja u uzbudljivim susretima, kada postaje previše pasivna u bitnim poenima, a iz pasivnosti se često izrodi vrlo kratka loptica, koju iole kvalitetnije rivalke koriste za osvajanje poena. Ipak, napredak je vidan i na psihičkoj pripremljenosti, naročito u poslednjih godinu dana. Najbolji potvrda toga je meč sa Vajdišovom na US openu, koji je Šahar dobila u taj brejku trećeg seta posle velike drame i mnogo preokreta. Servis joj je konstantan, ne pravi previše duplih grešaka, ali i na tom polju ima prostora za napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: