Nebo nad Berlinom (nedelja 2. jul)

Bicikl je omiljeno prevozno sredstvo Berlinaca. Ima ga gotovo svaka vozno sposobna osoba i često se dešava da je biciklistički saobraćaj na ulici gušći od onog automobilskog. Drugi jul sam u svoj lični kalendar uvrstio kao Dan dvotočkaša, te sam odlučio da se zajedno sa prijateljima vozim „za sve pare“.

Izvor: Zoran Panjkovic

Ponedeljak, 03.07.2006.

20:00

Default images

Te „sve pare“ variraju od rentera do rentera i kreću se od 7 do 15 evra dnevno. One manje Rent-a-bike kuće ne rade svaki dan i kod njih je uglavnom jeftinije. Na samom Aleksanderplacu, situacija je nešto nepovoljnija. Kažu da je, zato što rade nedeljom, cena 12 evra. Kada iznajmite „bajs“, dobijate, logično i sajlu. Izbor bicikala nije bio impozantan, ali svakako da su „mašine“ koje su nam zapale bile više nego korektne. Širok raspon volana, prednja i zadnja kočnica na istom, brzine tri, ma nabudženi „Poni“. Kao u spotu The Smiths „There Is a...“, ekipa je krenula u eksploataciju turističkih znamenitosti Berlina i to prema metodu „Ne ulazi i slikaj“, što bi značilo kao „turisti smo, ne ulazimo u muzeje, ali smo se svuda slikali, kako bi u zavičaju bili glavne baje/cice“.

Stazu za bicikl ima skoro svaka veća ulica u Berlinu. I ako nema, saobraćaj nije previše problematičan. Ulice su često puste i pravo je uživanje „krstariti“ na biciklu.. Rutu smo započeli na Aleksanderplacu, a onda www.lonelyplanet.com/berlin/iživljavanje. Ostrvo muzeja (daleko bilo da neko uđe) sa sve slikanjem, potom Unter den Linden, pa Brandenburška kapija. Slikanje. Fudbalski muzej. Slikanje. Hotel Adlon bez Majkla Džeksona, ulazak u Fan Park (bicikl dozvoljen, ali vožnja zabranjena). Skrećemo ka Tiergartenu (najvećem berlinskom parku). Jezero, slikanje, šuma slikanje... Odlazak ka najfrekventnijoj ulici Zapadnog Berlina, Kudamu. Filharmonija, Kulturforum, slikanje, Japanski kulturni centar, slikanje. Kudam, okrepljenje. Brunch za male pare. Otkriće radnje sa fudbalskim dresovima, uživanje. Zoološki vrt, slikanje, povratak na jezero, slikanje. Goli ljudi se sunčaju, NEslikanje. Spomenik „Velika Zvezda“, slikanje, klozeti koje je projektovao Šper, slikanje. Odlazak na Potsdamer Plac, još jedna „overa“ „Pele stanice“ (samo smo tu ušli), slikanje. Povratak ka Rajhstagu, rafalno slikanje, Bundestag arena, takođe. Humbold univerzitet, slikanje, na izložbi medveda najsimpatičniji „libanac“, slikanje, instalacija od ogromnih knjiga na čijim koricama su najveći nemački umovi, od Kanta do Šilera., slikanje. Berliner dom, sa sve tornjem i instalacija ispred Ajnštajnovog muzeja „Ejednakoemcenakvadrat“, više komada. I za kraj moja omiljena sa Fordove reklame za Ligu šampiona, kada kola i motori prolaze ispred Berliner Doma. „Destination Football“ – SLIKANJE.

Nakon toga, večera kod „Roze“ na Prenzlauer Bergu. Piješ i jedeš koliko hoćeš i ostaviš novca koliko misliš da treba. Ne mogu da zamislim kako bi se kod nas ovaj prelepi običaj zloupotrebljavao, ali i to je Berlin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: