Skilaći - igrao je samo jedno leto

Superheroj iz Palerma, igrao je samo jedno leto. Svakako da je mogao mnogo više, ali činjenica da ga nije bilo ni u albumu sa sličicama, a da je postao najbolji strelac Mundijala u Italiji, govori o čudnoj fudbalskoj sudbini ovog momka.

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2006.

21:59

Default images

Rođen u Palermu u siromašnoj porodici. Počeo karijeru u lokalnom nižerazrednom klubu, a potom prešao u Mesinu. Godinu dana pre SP u Italiji prelazi u Juventus i postaje zanimljiv tadašnjem selektoru Italije, Vićiniju.

Na Mundijal odlazi kao igrač "sa klupe". Dobija šansu nakon povrede Andree Karnevalea i koristi je maksimalno. Debitovao je protiv Austrije i postigao jedini gol. Protiv Čehoslovačke ubacuje još jedan, postaje standardan, a Italija odlazi u osminu finala.

Potom sledi gol protiv Urugvaja, pa protiv Republike Irske, koji je Italiju odveo u polufinale. Njegov gol protiv Argentine bio je dovoljan samo za penale, posle kojih plavo-beli stižu do finala.

Šestim golom na šampionatu i to protiv Engleske, postaje najbolji strelac Mundijala, Italija osvaja bronzu, a on postaje ključna figura šampionata. Posle svetskog prvenstva, njegova igračka karijera ulazi u ozbiljnu krizu. Godine provedene u Juventusu, pa potom u Interu, bile su teške za Skilaćija. Problemi sa povredama ili nedovoljna fizička pripremljenost, tek Sicilijanac ne postiže ni promil onoga što se od njega očekivalo. Ipak, postaje prvi Italijan u japanskoj Džej ligi.

Od fudbala se oprostio 1999. godine, sada živi u Palermu i ima omladinsku školu fudbala. Popularnost je povratio pojavljivanjem na malim ekranima u seriji L'Isola dei Famosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: