Mr. Nice Guy - Gari Lineker

Ne znam mnogo dečaka iz osamdesetih kojima Gari Lineker nije bio jedan od idola. Bio je to fudbaler kojem je teško naći manu.

Izvor: B92

Nedelja, 04.06.2006.

07:16

Default images

Najbolji strelac Svetskog prvenstva u Meksiku i ključni čovek ekipe koja je u Italiji stigla do polufinala, Gari Lineker je jedan od najboljih napadača u engleskoj istoriji i drugi strelac njihove reprezentacije (48 golova, jedan manje od ser Bobija Čarltona).

Mladić iz Lestera odskakao je od kolega inteligencijom i sposobnošću da usavrši kvalitet i otkloni nedostatke tokom karijere. To mu je omogućilo da ostvari uspešnu karijeru na kontinentu (Barselona), a po povlačenju sa terena lako se transformisao u televizijskog komentatora.

Na novom poslu, kojim se bavi punu deceniju, iskovao je jednu od najčuvenijih fudbalskih izjava u istoriji: „Fudbal je jednostavna igra. 22 čoveka jure za loptom 90 minuta, a na kraju pobede Nemci“. Nemci su dva puta u šest godina penalima zaustavili Engleze u velikim polufinalima.

U današnjem fudbalu neverovatno je da igrač kroz karijeru prođe bez ijednog kartona. Tokom pedesetih i šezdesetih to je uspelo trojici fudbalera (Bili Rajt, Džon Čarls, ser Stenli Metjuz). Od tada samo jednom – Gariju Vinstonu Linekeru. Otud nadimak Mr. Nice Guy.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: