Sreda, 15.06.2011.

15:53

Španija obeležava godišnjicu Gaudijeve smrti

Španija ove godine obeležava 85 godina od smrti jednog od najznačajnijih arhitekata 20. veka Antonija Gaudija, poznatog po svom jedinstvenom stilu i individualističkom dizajnu.

Izvor: Tanjug

Default images

Rođen je 1852. godine kao najmlađi od petoro dece para Gaudi. Još kao mali pokazuje interesovanje za prirodu i živi svet i zavidan crtalački dar.

Početkom 1870-ih odlazi da studira arhitekturu na Višoj tehničkoj školi u Barseloni, a uporedo sa studijama, zbog nedostatka novca, radio je kao tehnički crtač i dizajner nameštaja. Diplomirao je sa 26 godina i u početku je radio kao dizajner enterijera i dekorater.

Jedna od vitrina koju je dizajnirao za barselonsko obdanište Kasa Kornelj (Casa Cornell) izabrana je za Univerzalnu izložbu u Parizu, održanu 1878. godine. Ova izložba je došla u pravo vreme - jedan od uvaženih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji Eusebi Guelj je bio toliko impresioniran elegancijom i modernim stilom vitrine da je odlučio da postane Gaudijev glavni klijent i mecena.

Sva arhitektonska dela Gaudija su u Barseloni, a među najpoznatijim su Park Guelj (Guëll Park), Kasa Batljo (Casa Batlló), Kasa Mila (Casa Milà) i crkva Sagrada Familija (Sagrada Família). Najviše je koristio vitraž, mozaik, kovano gvožđe i keramiku, koje je vešto kombinovao i integrisao u proces gradnje.
Kasa Mila, Foto: revertebrate/Flickr
Najveća inspiracija mu je bilo more. Za njega je boja bila svetlost i, bez obzira na to da li je koristio čistu ili u prelaznim tonovima, zlato ili srebro, aspekt i ton su bili jednako važni kao i kvalitet i trajnost. U njegovom umetničkom radu nema simetrije, a nema ni apsolutne identičnosti, baš kao u prirodi.

U periodu između 1905. i 1907. godine projektovao je Kasu Batljo, među stanovnicima Barselone poznatija kao "Kuća od kostiju". Projektovana je kao porodična kuća, a veliki deo fasade je prekriven mozaicima napravljenim od polomljenih keramičkih pločica. Krov je lučan i podseća na leđa zmaja, pošto je ova imaginarna životinja jedan od simbola Gaudijeve arhitekture.

Kasa Mila, poznatija kao "La Pedrera", izgrađena je između 1906. i 1912. godine u modernističkom stilu. Izgrađena je po narudžbini bračnog para Mila. Ima malo pravih linija i površina, a puno oblina i krivina i podseća na morske talase, dok kovano gvožđe na balkonima ima oblik morskih algi. Kuća je 1984. godine stavljena na UNESCO listu svetske baštine.
Park Guelj, Foto: djLicious/Flickr
Iste godine, još jedno Gaudijevo delo - park Guelj, stavljen je na UNESCO listu. Ključno mesto je glavna terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije, dok se na glavnom ulazu nalazi višebojna mozaična fontana u obliku zmaja.
Sagrada Familia, Foto: David Jones/Flickr
Najveću pažnju, ipak, budi Gaudijevo nezavršeno remek-delo Sagrada Familija ili Sveta Porodica, projektovana između 1884. i 1926. godine. Reč je o rimokatoličkoj bazilici u gotskom stilu sa staklenom konstrukcijom, vitkim formama i izlomljenim lukovima. I ova građevina nalazi se na Listi svetske baštine.

Gaudi je umro 10. juna 1926. godine, dva dana pošto ga je udario tramvaj. Zbog zapuštenog izgleda i praznih džepova, taksisti su odbili da ga voze u bolnicu, bojeći se da neće moći da im plati vožnju. Niko nije prepoznao poznatog barselonskog arhitektu, sve dok ga prijatelji nisu pronašli sledećeg dana u bolnici za siromašne. Želeli su da ga premeste u bolju bolnicu, ali je on to odbio.

U Španiji se godišnjica njegove smrti obeležava tokom cele godine koncertima, predavanjima, izložbama i takmičenjima posvećenim ovom umetniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: