Četvrtak, 29.04.2010.

07:00

Brajton, britanska gej prestonica

Brajton je sve ono što je kralj Džordž IV bio: pijanac, ženskaroš, kockar, buntovnik i strastveni zaljubljenik u umetnost i kič.

Izvor: B92

Izvor: B92

Default images

Ovaj primorski grad predstavlja eldorado za homoseksualce, magnet za klabere i primorsko jezgro umetnosti i kiča. U gradu su smeštena dva univerziteta i prestižna Akademija umetnosti.

Danas slika izgleda za nijansu drugačije nego nekada: kineske palate umesto trošnih viktorijanskih hotela, luksuzni restorani umesto fish & chips šopova, a u parkovima studenti sa knjigom, umesto, kao nekada, s flašom u ruci.

Brajton, grad na južnoj obali Engleske, sebe ne naziva kupalištem, već gradom na moru. Brajton je istovremeno otmen i dekadentan i posećuju ga mahom oni imućniji i boemi.

Arheološke iskopine pronađene u blizini današnjeg Brajtona, pokazuju da su prvi naseljenici bili kanibali.
Photo: Tet Sy / Flickr
Lokalci ceo život tragaju za hedonizmom, što se naročito odnosi na strastvenu žeđ za pićem, seksom i umetnošću. Profil Brajtona definitivno je izgrađen na osnovu osobenosti njegovog najpoznatijeg stanovnika - kralja Džordža IV.

Džordž IV je bio kralj Engleske u periodu od 1820-1830, bio je daleko poznat kao pijanac, ženskaroš, kockar, obožavalac umetnosti i buntovnik.

Krajnje eksentričan, neverovatno debeo, imao je čak 110 kilograma. U svom turbulentnom životu, ispunjenom porocima, uradio je i nešto korisno.

Tvorac je poznatog kraljevskog paviljona, letnjikovca, Royal Pavilion, danas najvažnije turističke atrakcije grada.

Paviljon predstavlja miks indijskih kupola i istočnjačkih minareta. Enterijer je pretrpao istočnjačkim kičom, u tolikoj meri da kraljica Viktorija više nije mogla da izdrži život u toj šljaštećoj palati, te je na ostrvu Wight izgradila sopstveno utočište sa pogledom na more, jer je smatrala da iz pravca mora ne dopire nijedna kontura paviljona.

Royal Pavillion, u periodu od aprila do septembra, otvoren je od 9.30-17.45. Ulaz £8.80
Photo: Steve Punter / Flickr
Brajton ima dva pristaništa: Palace Pier viktorijansko pristanište, izgrađeno 1899, danas atraktivno, sa privlačnim arkadama, prijatnim restoranima, automatima, dok je West Pier 2003. preživeo dva požara i već godinama unazad leži u vodi kao sprženi garavi skelet .

Postojala je ideja da ugledni kanadski arhitekta Frenk Džeri izgradi dva asimetrična tornja na pešačkom bulevaru, koji bi gradu dali jednu potpuno drugačiju futurističku crtu, ali do toga nije došlo.
Photo: Dominic's pics / Flickr
Ko iz Londona dođe u Brajton, na stanicu izgrađenu u 19.veku, videće drugo lice grada - North Laine. Ovo parče grada je usputna stanica za studente i hipike, pankere, gnezdo alternativnog života i boemije.

Postoje brojni butici koji još uvek prodaju majice sa printovima Če Gevare, stare ploče i bagatelu iz carstva fantazije.

Radnje nose nazive poput Hell’s Kitchen i Dumb Water Experience. I cene su znatno niže, kapućino ćete dobiti za gotovo duplo manje novca nego u oblasti Lanes.

Lanes je susedna oblast sa ušuškanim radnjama i vijugavim ulicama koje odaju izgled nekadašnjeg ribarskog sela. Dominantne su i male kuće u kojima su početkom 19.veka živele čak i desetočlane porodice na prostoru od oko 40 kvadratnih metara.

Sladokusci moraju posetiti Choccywoccydooda na lokaciji Duke Street 24, gde se prave najneobičniji slatkiši i gde jedno parče košta i do 4000 funti!

Radnja je postala pravi hit nakon dečijeg filma Čarli i fabrika čokolade, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi. Za potrebe filma, napravljeno je čokoladno drveće i sličan dekor.
Photo: Elsie esq. / Flickr
Kupalište

Sunce, pesak, more, primorski šmek su elementi na osnovu kojih se uglavnom klasifikuju letovališta. Brajtonu nedostaje samo ovo drugo. Plaže su šljunkovite, peska ima samo na malim površinama predviđenim za odbojku.

Obala Sussex (Saseks) ima najviše sunčanih sati u čitavoj Engleskoj. Kralj Džordž IV bio je poslat ovde od strane lekara kako bi svoje napaćeno alkoholičarsko telo vratio u život.

Morao je da se pridržava terapije: plivanje u moru i konzumiranje morske vode, a za uzvrat su mu isporučivali ljubavnice, ali tako da londonska tabloidna scena to ne sazna.
Photo: Dominic's pics / Flickr
Raj za klabere

Brajton, zahvaljujući tome što je na samo 80 kilometara od Londona, brzo je izrastao u popularno kupalište i postao odlična lokacija za jedan dirty (prljavi) vikend.

Razlikuje se od porodičnih letovališta poput Blackpool, Skegness, Weymouth ili Weston-super-Mare. Ovde sve vrvi od ljudi koji luduju noću.

Brajton je grad za provod. Ovde ima više pabova na jednom kvadratnom kilometru, nego u čitavoj Velikoj Britaniji. U Brajton se ide da bi se izlazilo. 3/4 gostiju su oni bez dece.

Preko dana se ide u šoping i šetnju, malo ko leži na obali i sunča se. Ovo je grad krpica i cipela. Mogu se kupiti čak i vegetarijanske cipele.
Photo: David Jones / Flickr
Kemp Town

Brajton zastupa toleranciju, 15% stanovništva čine homoseksualci, i najveći broj njih živi u Kemptaunu koji je smešten istočno od pristaništa i poznat kao Kamp Town ili Soho-On-Sea - gej prestonica Britanije.

Nekada poznat kao četvrt glumaca, danas je to meka za homoseksualce. Ulice su preplavljene erotskim radnjama sa pomagalima za ljubavni preformans, mini hotelima i dobrim pabovima.

Najpopularnije gay-lokacije su Sidewinder sa odličnim otvorenim dvorištem u kojem se u suncu može uživati i zimi. Amsterdam (sa saunom) je jedan od omiljenih homo-barova na obali.

Vozovi sa železničkih stanica Victoria i London Bridge Station, putuju oko 50 min do Brajtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: