Sreda, 29.09.2004.

14:27

Kaj Eide za smanjenje UNMIK-a

Izvor: FoNet

Default images

UN treba da razmotre mogućnost hitnog smanjenja misije na Kosovu i da istovremeno rade na novoj strategiji za Kosovo.

Ovo je ocenjeno u poverljivom dokumentu UN čije delove objavljuje "Fajnenšel tajms". Londonski dnevnik u sredu prenosi neke preporuke iz izveštaja specijalnog izaslanika generalnog sekretara Kaja Eidea, u kome se preporučuje "nastojanje da se okonča" misija ukoliko razgovori o budućem statusu Kosova počnu iduće godine, kao što je planirano.

Eide je spisak preporuka na 23 stranice krajem jula dostavio generalnom sekretaru Kofiju Ananu. UN treba da pokrenu "ozbiljne istraživačke razgovore" već ove jeseni, sa ciljem da se utvrdi konačni status Kosova, napisao je Eide.

U izveštaju se takodje poziva NATO da zadrži dovoljan broj trupa na Kosovu i izražava protivljenje najavljenom smanjenju vojnih snaga, koje trenutno broje 20.000 ljudi. Eide je upozorio da na Kosovu i dalje postoji "akutni rizik" od nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: