Svet 0

18.05.2024.

12:18

Napadač na premijera Slovačke priznao krivicu

Osumnjičeni za napad slovačkog premijera Roberta Fica, Juraj Cintula priznao je danas krivicu pred sudom.

Izvor: Tanjug

Napadač na premijera Slovačke priznao krivicu
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Podeli:

Kako prenose slovački mediji, Cintula je danas sproveden Specijalizovanom krivičnom sudu u gradu Pežinoku, uz posebne mere bezbednosti, a u prostorije suda nisu mogli da uđu ni novinari ni javnost.

Desetine regionalnih policajaca i specijalaca raspoređeno je ispred zgrade suda, prenosi SMI.

Nadležni tužilac je u petak uputio sudu predlog o izvršnom pritvoru za 71-godišnjeg muškarca iz Levica, koji je u sredu posle sednice vlade više puta pucao u premijera i teško ga ranio.

Tužilac traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bekstva kao i zbog rizika od ponavljanja krivičnog dela, rekla je portparolka suda Katarina Kuđakova.

Cintula je uhapšen odmah nakon napada i suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva iz osvete prvog stepena, a preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora. 

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Matuša Šutaja Eštoka i ministra odbrane Roberta Kalinjaka, napad je bio politički motivisan, prenosi Aktualiti.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija.

Stanje premijera Roberta Fica i dalje je ozbiljno.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: