Nedelja, 16.04.2017.

08:50

Zdravlje engleskih buldoga je nepovratno uništeno?

Nils Pedersen iz Centra za zdravlje domaćih životinja napravio je istraživanje o zdravlju engleskih buldoga. Rezultati su poražavajući – uzgajivači su možda nepovratno uništili zdravlje te rase.

Izvor: tportal.hr

Zdravlje engleskih buldoga je nepovratno uništeno?
Foto: Thinkstock

Prema istraživanju Nilsa Pedersena iz kalifornijskog Centra za zdravlje domaćih životinja, poboljšanje zdravlja engleskog buldoga bi moglo da bude veoma teško bez parenja sa nekom drugom rasom. Engleski buldozi su među psima sa najviše zdravstvenih problema.

Razlog je intenzivno parenje bliskih srodnika u toj rasi što je vremenom kritično smanjilo genetsku raznovrsnost i povećalo broj problematičnih karakteristika tih pasa.

Veliki deo genoma kod engleskih buldoga je potpuno promenjen kako bi uzgajivači dobili željene karakteristike. Zbog toga je toj rasi imuni sistem ozbiljno ugrožen.

Naravno, činjenica da je u SAD-u engleski buldog među najpopularnijim rasama samo pogoršava situaciju.

"Popularnost engleskih buldoga nikako ne može da bude izgovor za uzgajanje pasa koji pate od raznih zdravstvenih problema tokom svojim kratkih života. Ljude više zanima kako pas izgleda nego kakve mu zdravstvene poteškoće stvara izgled. Da bi se psu pomoglo genetskom manipulacijom, mora da postoji dovoljna raznovrsnost u pasmini. Ako to nije slučaj, psi moraju da se ukrštaju sa životinjama drugih pasmina. Kod engleskih buldoga smo pronašli vrlo malo prostora za manevrisanje što se tiče mogućih genetskih promena', rekao je Pedersen.

Pedersen dodaje da su promene na engleskom buldogu koje traju skoro dva veka naročito izražene u poslednjih nekoliko decenija jer uzgajivači još pare bliske srodnike, a eliminacija mutacija samo bi dodatno smanjila genetsku raznolikost u pasmini.

'Takođe, s obzirom na krhku genetsku raznvrsnost buldoga, smatramo vrlo upitnim dalje promene kao što su naglo uvođenje različite boje krzna, smanjivanje ili dodavanje nabora na koži', objasnio je Pedersen.

Neophodno je sprobvesti DNK analizu pasa kako bi mogla tačno da se izmeri i prati genetska raznolikost engleskih buldoga, kao i drugih pasmina poput zlatnog retrivera.

Mnogi švajcarski uzgajivači su počeli da ukrštaju engleskog buldoga da bi dobili kontinentalnog buldoga što bi trebalo da utiče povoljno na zdravlje pasmine, ali pojedini uzgajivači smatraju da to onda više neće biti engleski buldog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: