Kultura

Utorak, 11.10.2011.

15:28

Jelena Lengold dobitnica nagrade EU

Srpska književnica Jelena Lengold, crnogorski pisac Andrej Nikolaidis i još deset autora ovogodišnji su dobitnici nagrade za literaturu koju dodeljuje Evropska unija (EU), saopštila je Evropska komisija.

Izvor: Beta

Default images

Imena dobitnika objavljena su na sajmu knjiga u Frankfurtu, a pored Jelene Lengold iz Srbije i Andreja Nikolaidisa iz Crne Gore među laureatima su i Kalin Terzijski (Bugarska), Tomaš Zmeškal (Češka), Kostas Hacijantoniju (Grčka), Ofejgur Sigurdson (Island), Inga Zolude (Letonija), Iren Nig (Lihtenštajn), Imanuel Mifsud (Malta), Rodan al Galidi (Holandija), Čiler Ilhan iz Turske i Adam Fulds iz Velike Britanije.

Dobitnicima pripada i po 5.000 evra novčane nagrade a njihova dela će biti prevedena na druge jezike.

Jelena Lengold, rođena 1959. u Kruševcu, objavila je zbirke pesama "Raspad botanike", "Vreteno", "Podneblje maka", "Prolazak anđela", "Sličice iz života kapelmajstora" i "Bunar teških reči". Među njenim zbirkama priča su "Pokisli lavovi", "Lift", "Vašarski mađioničar" i "Pretesteriši me". Napisala je i roman "Baltimor".

Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su nagrada "Đura Jakšić", Žensko pero, "Biljana Jovanović" i Zlatni hit liber.


Dodelu književne nagrade EU organizuju Evropska komisija, Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača. Učešće u takmičenju otvoreno je za 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja EU, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn Norveška i Turska).

Svečano uručenje nagrada zakazano je za 28. novembar u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: