Kultura

Četvrtak, 13.01.2011.

17:48

YU poklon Pragu: koncert Kusturice

Udruženje građana sa prostora bivše SFRJ koji žive i rade u Češkoj, pod nazivom „Luka Praha“ pokloniće Pražanima koncert Emira Kusturice koji će biti održan 22. jula.

Izvor: Beta

Default images

Nastup Kusturice i njegovog orkestra održaće se na pontonu na Vltavi, s mističnim kulama i tornjevima Starog Praga u pozadini, uz maštoviti lajt šou i jako ozvučenje.

„Koncert je namenjen širokoj javnosti i pretpostavljamo da će okupiti do između osamdeset i sto hiljada ljudi“, rekao je novinarima jedan od osnivača „Luka Praha“ Veso Đorem.

Ovogodišnji poklon Pražanima, koji je postao svojevrsna tradicija, činiće i revija Kusturičinih filmova koja će biti održana od 18. do 24. jula.

„Luka Praha“ je prvi poklon Pražanima darivala 2009. godine, u „znak zahvalnosti bivših Jugoslovena Česima što su im pružili utočište u najgora vremena krvavog raspada njihove domovine“. Te godine, na Staromnjestskom trgu u centru Praga, nastupio je Goran Bregović sa Orkestrom za svadbe i sahrane.

Uspeh koncerta naveo je udruženje da organizuje letnji festival u Pragu, nazvan „San letnje noći na Vltavi“. Izgradnju kulturnih veza između južnih Slovena i Čeha ovo udruženje ojačalo je i brojnim izdavačkim poduhvatima, među kojima se izdavajaju sabrana dela Ive Andrića na češkom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: