Kultura

Ponedeljak, 10.06.2013.

15:41

“Postoji razlika između Nišvila i Palića”

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da će ministarstvo pokušati da izdvoji iz budžetskih rezervi sredstva i pomogne važnije manifestacije sa dužom tradicijom kakav je Festival evropskog filma Palić.

Izvor: Tanjug

Default images

"Sada je vreme restrikcije i mi raspolažemo sa mnogo manje sredstava nego prošle godine. Svi su dobili manje, ali pokušaćemo da nešto iz budžetskih rezervi izdvojimo za te važnije manifestacije", rekao je Petković na otkrivanju obnovljene spomen ploče knezu Mihailu Obrenoviću u Košutnjaku.

Petković je je uveren da izdvajanje malo sredstava za palićki festival neće ugroziti tu manifestaciju i dodao da će se potruditi da reše situaciju.

Prema rečima organizatora festivala, ukupan budžet manifestacije, finansirane od strane grada Subotice, pokrajine i republike, prošle godine je iznosio 240.000 evra. Ove godine budžet je 170.000 evra, pri čemu je Ministarstvo kulture izdvojilo milion i 300.000 dinara.

„Ministarstvo kulture nam je ove godine dodelio 1,3 miliona dinara što je osam puta manja cifra u odnosu na dosadašnje finansiranje. Festival
evropskog filma Palić je protokolom o sufinansiranju koji je napravljen između Ministarstva, Pokrajine, grada Subotice i Otvorenog univerziteta
svrstan u posebnu kategoriju finansiranja, odnosno njime su mu bila zagarantovana sredstva na koja je stabilno mogao da računa. Ministarstvo
Kulture je sa ovih 1,3 miliona dinara ustvari izašlo iz sporazuma bez prethodnog obaveštenja i očigledno više ne želi da prati model finansiranja koji je do sada bio važeći. Naglasiću samo da se u tom protokolu navodi i da strane iz njega mogu izaći samo ako se svi usaglase, a ne jednostrano, kao što je to ministarstvo uradilo“, rekao je Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta Festivala.

Povodom odluke Komisije za savremeno stavralaštvo Ministarstva kulture i informisanja da niški džez festival "Nišvil" ove godine ne dobije sredstva, Petković je rekao da je tu "posebna situacija".

"Ne možemo dozvoliti da manifestacije koje su komercijalnog tipa ucenjuju ministarstvo, da traže određenu sumu novca, a onda da traže duplo više ili mnogo više", rekao je ministar. On je primetio da tu ima određenih nepravilnosti koje je Komisija sagledala.

"To je komercijalna manifestacija koja traži sredstva za određeni program, a onda se ispostavi da im je nakon završetka programa potrebno pet puta više. Čujem da će ipak organizovati festival. Kako sad može da se održi festival", zapitao se Petković.

On je rekao da će pokušati da pomognu, jer ministarstvo je tu da pomogne svakoj manifestaciji, ali je naglasio da se mora praviti razlika između "Nišvila" i "Palića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: