Kultura

Nedelja, 13.03.2011.

12:52

12. Festival studentskog filma

Dvanaesti festival studentskog filma održaće se od 17. do 20. marta u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Domu omladine i Ustanovi kulture „Parobrod”. Festival će svečano otvoriti selektor Vladimir Paskaljević i koordinator Kancelarije za mlade Opštine Stari grad, Bojan Mojsoski, 17. marta u 19h u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Izvor: B92

Default images

Kao i svake godine, selekciju filmova koji će biti prikazani u okviru glavnog programa obavlja jedan priznati filmski ekspert. Ovoga puta tu funkciju je preuzeo reditelj Vladimir Paskaljević, nasleđujući kolege Srdana Golubovića, Olega Novkovića...

Na konkurs je pristiglo 197 filmova sa dramskih akademija iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Slovačke, Češke, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Turske, Grčke, Španije, Kanade, Izraela, Ekvadora, Tajvana i SAD. Najveći odziv bio je iz Nemačke i Španije.

Koncept ovogodišnjeg međunarodnog festivala je pod nazivom „reACTION” i zasnovan je na odnosu akcije i reakcije. U žiriju će biti reditelji Nikola Ležajić i Srđan Koljević i glumac Nebojša Milovanović. Manifestaciju će otvoriti kabaretska predstava, koju će izvesti glumci Rade Ćosić i Miljana Gavrilović. Mlade nade domaće pozorišne scene, rediteljke Ana Popović i Marija Lipkovski, režiraće ovu ceremoniju otvaranja.
Festival studentskog filma je prvi međunarodni festival studentskog filma u Srbiji. Studenti produkcije osnovali su ga 1999. godine u Beogradu, pa tako i danas organizacionu strukturu čine isključivo studenti. Ovo je prvenstveno kulturna manifestacija, koja publici predstavlja igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne kratkometražne filmove mladih autora iz celog sveta, omogućava uvid u različite pristupe filmu i okuplja studente svetskih filmskih škola na jednom mestu.

Festival studentskog filma neguje i tradiciju pozivanja renomiranih profesora i profesionalaca iz oblasti filmske pedagogije, estetike i režije. Tokom proteklih 11 godina prikazano je više od 2.000 filmova iz 50 zemalja. Već 2001. ova filmska smotra uvrštena je u grupu studentskih festivala koje preporučuje CILECT (međunarodno udruženje najznačajnijih filmskih škola), a zahvaljujući njemu i Fakultet dramskih umetnosti je, nakon dugogodišnje pauze, iste godine obnovio članstvo u ovoj asocijaciji.

Partner koji je doprineo održavanju ovogodišnjeg festivala i prihvatio „reAKCIJU” mladih filmskih stvaralaca jeste Kancelarija za mlade Starog grada. Opština Stari grad i Ministarstvo kulture takođe su prepoznali značaj ove manifestacije, dok je generalni sponzor „Donkafe instant” omogućio da se FSF i ove godine održi na nivou koji zahteva jedna međunarodna manifestacija.

Pogledajte program 12. Festivala studentskog filma (PDF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: