Ponedeljak, 23.04.2018.

23:05

Ditman: Neophodno rešenje i normalizacija odnosa s PR

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je jedinstven stav EU da cilj pregovora mora biti sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Ditman: Neophodno rešenje i normalizacija odnosa s PR
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kako je rekao, EU ne želi da uveze nerešeno bilateralno pitanje unutar Unije.

"Nemačka želi da da doprinos tome da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa, mi smo tu partner", rekao je Ditman za N1.

Pozitivno je to što su, uz veliko odugovlačenje konačno poceli pregovori o ZSO, rekao je Ditman i dodao da pregovori neće biti jednostavni, ali da je važno da je EU posvećena tome i da se zalaže za postizanje dogovora.

Kako je rekao, sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine je jedinstven stav EU.

"Podržavamo taj proces i sada moramo pronaći dobro kompromisno rešenje kako bi odnosi mogli biti normalizovani na održivoj osnovi", istakao je ambasador.

Govoreci o izveštaju Evropske komisije, on je rekao da tu postoji niz pitanja gde je Srbija postigla napredak, pre svega privrede i privrednog razvoja, ali i niz tema gde je neophodno da se preduzmu dalji koraci.

Neophodne su reforme, pre svega, u oblasti vladavine prava, efikasnosti pravosudja, borbi protiv korupcije, slobodi medija, to je suština Izveštaja, naglasio je Ditman.

"Potvrdjuje se da Srbija jeste na dobrom putu, ali da na nekim temama ima još potrebe raditi", rekao je ambasador.

Govoreći o odnosima Srbije i Nemačke, Ditman je rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje izvrsni.

Srbija je interesantna destinacija za nemačke investicije, kojih je sve više, ali je dodao i da su u tom pogledu uslovi, pre svega u pogledu ostvarivanja vladavine prava, veoma važni, zaključio je Ditman u Novom danu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: