Sreda, 26.10.2016.

17:01

Novosti: Ultimatum Prištine; Šta kaže Edita Tahiri?

Kosovski Albanci ispostavili su Beogradu uslove bez kojih neće pristati na nastavak dijaloga u Briselu, prenose “Večernje novosti”.

Izvor: Večernje novosti

Default images
Foto: GettyImages

Kako navode, među njima su plaćanje ratne odštete i garancije EU da će članstvo Srbije u Uniji biti uslovljeno “priznavanjem države Kosovo”.

Priština od Beograda traži - uspostavljanje granice između "država Kosovo i Srbija", poštovanje susedstva, saradnju na poljima od interesa "za obe države", ratnu odštetu, a od EU garanciju da će članstvo Srbije u Uniji biti uslovljeno "priznavanjem države Kosovo".

Novosti” pišu da Albanci bez ispunjenja ovih uslova neće pristati na sledeću fazu dijaloga sa Beogradom.

Osim toga, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Prištine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Tahiri je, podnoseći izveštaj odboru kosovske skupštine za spoljne poslove, naglasila da Zajednica srpskih opština neće biti formirana dok se ne ukinu sve paralelne strukture na severu.

Ona smatra da se mentalitet Srba kada je reč o prihvatanju države Kosova promenio, a dokaz za to je, kako tvrdi, veliki broj zahteva za kosovske dokumente, prenosi Kosovapres.

Osim toga, ističe da će neke centralne institucije sa lokalnim aktivnostima biti uspostavljene na severu vrlo skoro.

Tahiri je ocenila da je bezbednosna situacija na severu poboljšana, što, prema njenim rečima, najbolje pokazuje mali broj incidenata u poslednje vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: