Petak, 01.07.2016.

16:25

Vučić: Niko nam neće zavrtati uši

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ostaje posvećena EU, ali da joj "niko neće zavrtati uši".

Izvor: B92

Vučić: Niko nam neće zavrtati uši
Foto: Tanjug

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da putuje u Pariz gde će evropskim zvaničnicima preneti taj stav, ali i zatražiti od njih jasne odgovore zašto se Srbiji ne otvaraju poglavlja.

Vučić kaže i da očekuje podršku od EU zvaničnika uključujući Angelu Merkel, Matea Rencija, Fransoe Olanda, Federike Mogerini i drugih.

"Nisam naročito uplašen spiskom zvanica pa da ne smem da iznesem šta je srpski stav. Iako nisam mogao da sakrijem razočarenje u razgovoru sa brojnim evropskim zvaničnicima juče i danas, više ni reč neću reći. Mi smo svoj posao obavili i niko iz EU ne može da kaže da je Srbija kriva", kaže on.

Kako kaže, "čuo je bezbroj objašnjenja" za to što nisu otvorena poglavlja, među kojima je i ono Britanaca da su je problem "tehničke prirode".

"Ne znam kako je tehnički da nama ne otvore, a otvore Crnogorcima i Turcima. Ja to ništa ne razumem, i čije su to sve igre. To sa nama i našim poslom nema nikakve veze", rekao je Vučić.

Mandatar je naveo i da zahteva da se Srbiji jasno kaže šta nije uradila šta treba, a poglavlja "ako hoće neka ih otvore, ako neće, neće".

Vučić je rekao i da se u regionu vodi "hajka oko 11. jula i Srebrenice", ali da on u tome nije učestvovao.

"Neću dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu. Mi ćemo poštovati druge narode, ali nikome neću dozvoltiti da gazi Srbiju i srpski narod. Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva da gradi", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija nikome ne preti i da ne želi da se svađa, ali da on zna kome Srbija smeta. Takođe je rekao da je "nekome potrebno da zbog uspeha Srbije, Srbiju uvuče u sukobe".

"Srbija je pre dve godine bila na ivici ambisa i mnogi su očekivali da će nastaviti da pada, rekao je Vučić i primetio da je to pozadina pokušaja uvlačenja Srbije u blato svađa i sukoba", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija, od prošlogodišnjih dogadjaja u Srebrenici, upućivala samo poruke mira.

"U skladu sa arapskom poslovicom - kad vas neko gadja kamenjem, možete da pravite zidove ili mostove. MI smo kao vlada pravili mostove", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija poštovala poruku iz Srebrenice da ne dolaze u Potočare.

"Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet, položimo venac, mi nećemo doći", relkao je Vučić, naglasivši da niko nikada nije rekao da misli da novcem može da oda poštovanje.

Podsetio je da predstoji niz različitih godišnjica, poručivši da je ponosan što je predsednik vlade zemlje koja poštuje i tuđe žrtve, ali ume i da otvoreno govori o zločinima koji su počinjeni nad Srbima.

Vučić je rekao i da je budućnost Fijata zagarantovana u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: