Petak, 27.11.2015.

12:06

Valjevo: Sednica kasnila, predsednica neće da ode

Početak sednice Skupštine grada Valjeva kasnio je sat vremena zbog toga što je odbornica Slavica Pantelić Cupać odbila da napusti mesto predsednika.

Izvor: Beta

Default images

Ona je to učinila tek posle molbe skupštinskog obezbeđenja, koje je pozvano da interveniše nakon što je 27 odbornika vladajuće većine i danas izglasalo odluku po kojoj Pantelić Cupać nije predsednik gradskog parlamenta i ne može da predsedava.

Pritom je upozorena da će biti pozvana i policija. To je sve kulminacija višemesečnog spora o tome ko je predsednik Skupštine grada Valjeva.

Na početku mandata, posle lokalnih izbora u maju 2012, za predsednika je izabran Mihailo Jokić iz Srpske napredne stranke (SNS), a koaliciju na vlasti činili su koalicija oko SNS, koalicija oko Socijalističke partije Srbije i grupa građana "Pobeda".

U decembru 2014, Socijalistička partija Srbije (SPS) sa strankama, pokretima i grupama građana formirala je novu većinu od 27 odbornika i smenila sve funkcionere "naprednjaka", a za predsednicu je izabrana Slavica Pantelić Cupać, iako je ona bila na preizbornoj listi SNS.

Jokića je, potom, na mesto predsednika vratila prvostepena presuda Upravnog suda Srbije, a Pantelić Cupać su isplaćene i tri mesečne plate, pošto je ostala bez funkcije.

Kada je Ustavni sud Srbije ukinuo prvostepeno rešenje Upravnog suda Srbije, Jokić se povukao sa mesta predsednika do okončanja spora, a Pantelić Cupać je tražila da se "po automatizmu" vrati na mesto predsednika gradskog parlamenta, što većina oko SPS-a nije prihvatila.

U međuvremenu za zamenika predsednika, umesto obolelog Jovana Lukića, izabran je Zoran Živković, takođe iz SPS, koji je vodio dve sednice. Pantelić Cupać je danas ponovo tražila da ona predsedava, a na mesto prvog čoveka Gradske skupštine sela je pola sata pre početka zakazanog za 10 sati.

Gradski parlament Valjeva čini 51 odbornik a najviše ih je, uprkos osipanju, iz SNS. Većinu i dalje ima SPS u koaliciji sa PUPS, JS, SDPS, DSS, URS, Pokretom za Valjevo i grupama građana "Za Valjevo" i "Novosrbijanci", nastalim posle isključenja odbornika SPO i Nove Srbije zbog podrške SPS a ne SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: