Ponedeljak, 29.06.2015.

16:25

Mustafa: Očekujemo dogovor o ZSO

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je u Briselu postignut napredak i da su približeni stavovi oko dokumenata koji se odnose na ZSO i telekomunikacije.

Izvor: B92

Default images
Foto: B92

"Nadam da ćemo do kraja ove runde postići sporazum o sva četiri pitanja koja su na dnevnom redu", dodao je Mustafa.

Kako javlja reporter B92, nakon devet sati napetih pregovora, Aleksandar Vučić, Isa Mustafa i Federika Mogerini su otišli na pauzu, a dijalog će se nastaviti u 20.30h.

Kako je Tanjugu rečeno u srpskoj delegaciji, sastanak je prekinut zbog obaveza visoke predstavnice Federike Mogerini.

Mogerini, kako je ranije najavljeno u Briselu, učestvuje na samitu EU-Kina.

Premijeri Srbije i Kosova su na prethodnom sastanku postigli dobar napredak, a sada se radi na finaliziranju dogovora, rekla je za B92 Maja Kocijančič.

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini rekla je da je od prošlog sastanka trajao intenzivan rad u okviru radnih grupa o sve četiri teme koje su na stolu.

Razgovara se o četiri teme - Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i Parku mira, a kako je u Kažiprstu B92 rekao predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, najproblematičnija tema jeste ZSO.

Drecun smatra i da "Brisel zna da je Beograd u pravu" i da će neklo morati da se povuče u pregovorima, "a to će biti Priština".

"Možemo da se dogovorimo oko energetike i telekomunikacija, pa i Park mira će biti manji problem, ali njima je problem ZSO, jer je to temeljni stub Briselskog sporazuma", rekao je Drecun.

Funcioner SNS je naveo da Beograd može da formira ZSO onako kako je pre više od dve godine dogovoreno u Briselu, ali da Priština to ne želi da poštuje.

"Zajednica bi trebalo da ima pune nadležnosti predviđene sporazumom, a Priština kaže da ZSO treba da bude u skladu sa već postojećom asocijacijom kosovskih opština. Pa zašto bismo o tome pregovarali?", rekao je Drecun.

On je naveo da "mnogi zaboravljaju plan implementacije Briselskog sporazuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: