Utorak, 26.08.2014.

13:12

Nema vanrednih izbora na Kosovu

Ustavni sud Kosova odlučio je da vanrednih izbora neće biti, što znači da će DPK Hašima Tačija predložiti kandidata za predsednika skupštine Kosova.

Izvor: Tanjug

Default images

Na taj način je utvrđena kompletna odluka u vezi s procedurom konstituisanja skupštine, jer je prethodno objavljena nepotpuna odluka izazvala nedoumice uz pogledu raspleta parlamentarne krize.

Kako se navodi u saopštenju koje prenose mediji u Prištini, odlukom da ne može biti vanrednih izbora Ustavni sud je opredelio i da svi poslanici skupštine Kosova moraju biti prisutni tokom biranja predsednika skupštine.

Za sada nema nijednog reagovanja političkih subjekata niti pravnika na ovu odluku obrazloženu na čak 40 strana.

Tači: Da radimo na sprovođenju rezultata izbora

U prvim reakcijama na odluku Ustavnog suda, koji je prelomio da neće biti vanrednih izbora na Kosovu, analitičari ocenjuju da je za koalicioni blok DSK-ABK-IK sada jedina nada članovi 126. i 127. te odluke koji im daje pravo da kao najveća poslanička grupa predlože predsednika parlamenta, ali tek nakon što on i njegovi potpredsednici budu izabrani.

Koalicioni blok, pozdravljajući odluku suda da nema vanrednih izbora, saopštio je da im je tom odlukom, posebno u članovima 126. i 127. otvorena mogućnost da formiraju nove institucije Kosova, prenose prištinski mediji.

Koalicioni blok će, navode u saopštenju, zajedno sa partnerima nastaviti da finalizuje izgradnju novih institucija Kosova u skladu sa voljom poslanika koje su birali građani ali pre svega u interesu tih građana.

Predsednik DPK i premijer u odlasku Hašim Tači je na svojoj fejsbuk stranici napisao "Sada da radimo zajedno da bismo sprovodili rezultat nacionalnih izbora od 8 juna. DPK kao pobednik ovih izbora saradjivaće sa svim političkih faktorima. Danas je trenutak da se svaki lider i svaka partija izdignu iznad uskih stranačkih interesa i da rade za interes države i društva".

I dok Tači konstatuje da je odluka Ustavnog suda prakticno objasnila kako treba da teče izgradnja institucija u skladu sa zakonom i ustavom Kosova, poslanik Samoopredelenja Ilir Deda na svom je fejsbuk profilu ocenio je da Ustavni sud nije ništa razjasnio, te da je sada konfuzija totalna.

Konfuziju je, naime, započeo ustavni sud time što je u startu objavio delimičnu odluku o daljim koracima u konstituisanju skupštine, a istovremeno poništio izbor kandidata koalicije DSK-ABK-IK Ise Mustafe za predsednika parlamenta.

Medije ukazuju na jednu posebno spornu tačku odluke suda, a to je praktično poziv poslanicima da oni sami nađu način da biraju predsednika skupstine i potpredsednike.

"Pravo i zadatak svih poslanika je da nađu način da biraju predsednika skupštine i potpresednike skupstine u skladu sa ustavom Kosova a u vezi sa pravilnikom o radu skupstine i da čine funkcionalbim skupstinu Kosova", piše u odluci ustavnog suda, a prenose mediji u Prištini.

Današnjim objavljivanjem kompletne odluke ustavni je sud stavio tačku na mogućnost vanrednih izbora, a Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija dao pravo da predloži predsednika parlamenta.

Koalicionom bloku koji čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost i Inicijativa za Kosovo tako je ostala jedino mogućnost da svog kandidata predlože ali tek nakon što skupština izabere predsedavajućeg.

Inače, kandidat koalicije Isa Mustafa, čije je izbor Ustavni sud proglasio neustavnim, dobio je 65 glasova, dok je kandidat DPK Agim Aliu imao 44, zbog čega je međunarodni sudija i član ustavnog suda Kosova Robert Caralon izjavio da je njegov izbor bio sasvim regularan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: