Ponedeljak, 04.08.2014.

08:48

"Ispunićemo uslove za poglavlje 23"

Nikola Selaković izjavio da će tokom jeseni Srbija ispuniti sve pretpostavke za otvaranje poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) u pregovorima sa EU.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar pravde je, gostujući na Radio-televiziji Srbije povodom prvih sto dana rada vlade, sa zadovoljstvom konstatovao da je u tom periodu usvojeno osam važnih pravosudnih zakona, od kojih se neki već primenjuju, dok neki imaju odloženu primenu od početka iduće godine.

"Izveštaj o skriningu nije otkrio nijednu tajnu, već je konstatovao ono što smo znali, i dobar deo stvari koje su nam stavljene u zadatak za ostvarivanje već je ispunjen", rekao je Selaković.

U narednom periodu, prema njegovim rečima, predstoji usvajanje još nekoliko pravosudnih zakona, kao što su zakon o uzbunjivačima, zakon o zaštiti prava na sudjenje u razumnom roku i zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

"Na nacrt zakona o uzbunjivačima stiglo je mišljenje Saveta Evrope i ocenjen je kao dobar primer. Srbija će, dakle, dobiti jedan od najboljih zakona o zaštiti uzbunjivača u Evropi. Uveren sam da ćemo u prvom redovnom jesenjem zasedanju usvojiti taj zakon", kazao je Selaković.

Veliki uspeh je, prema njegovim rečima, napravljen i u oblasti pravosudnih profesija, jer prvi put su imenovani beležnici, imenovani su izvršioci, treba da budu imenovani medijatori, a veliki pomak je učinjen i u oblasti stmeštajne infrastrukture, kako kada je reč o pravosudnim institucijama tako i kada je reč o zatvorskim jedinicama.

Veliki izazov u reformi pravosudja, prema rečima ministra Selakovića, ostaje reformisanje mentaliteta, loših navika i načina rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: