Utorak, 01.07.2014.

12:29

RUS: Hitno sazivanje Kontakt grupe

Moskva se zalaže za hitno sazivanje Kontakt grupe za Ukrajinu i spremna je da pristupi realizaciji juče usaglašene deklaracije o Ukrajini, koju je Kijev odbio.

Izvor: Beta

Default images

Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine usaglašena je četvorostrana deklaracija u kojoj se pozdravlja inicijativa Rusije da se na njene tri pogranične tačke sa Ukrajinom razmeste predstavnici ukrajinske granične službe i posmatrači OEBS-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dodaje i da je Kijev u poslednjem momentu odustao od objavljivanja tog dokumenta.

"Uvereni smo da napori za povratak pregovorima treba da se nastave, uključujući hitno sazivanje Kontakt grupe", naveo je ruski MIP.

Navodi se da je Moskva spremna da, ukoliko preovlada zdrav razum i pregovori budu obnovljeni, "zajedno s partnerima, pristupi realizaciji usaglašenog dogovora koji nije stupio na snagu".

Ruski MIP je istovremeno izrazio žaljenje zbog odluke Kijeva da ukine primirje čime je, ocenjuje Moskva, pokvario važnu diplomatsku akciju.

"Takav korak Kijeva izaziva duboko žaljenje, tim pre što je četrostrana deklaracija upravo i pozivala na uticaj na strane u interesu brzog dostizanja dogovora u Kontakt grupi", dodaje se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da se stvara utisak da se promena pozicije Kijeva "dogodila ne bez uticaja spolja, uprkos poziciji vodećih država EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: