Petak, 23.05.2014.

15:54

Gašić: Čeka nas ozbiljan posao

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio da posle katastrofalnih poplava Srbiji predstoji ozbiljan posao na sanaciji terena.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je dodao da će biti uložen napor da se stanje u Obrenovcu sanira u najbržem mogućem roku.

U osvrtu na trenutnu situaciju na terenu ministar je istakao da je razgovarao sa generalom Ljubišom Dikovićem, načelnikom Generalštaba i štaba odbrane od poplava u Šapcu i da je noćas prošla fizička opasnost koja je trebalo da dođe od talasa iz Hrvatske.

"Sad nam predstoji asanacija terena, biološka dekontaminacija, deratizacija, dezinsekcija svih područja pogođenih poplavama. Mnogo vode je ostalo na oranicama, mnogo je ostalo u kućama“, rekao je Gašić novinarima u Moskvi.

Prema njegovim rečima, pre nego što se građani vrate u domove predstoji i posao pregleda kuća na poplavljenim područjima, pre svega od građevinskih eksperata da se kuće ne sruše, jer je tu bilo mnogo vode.

"Očekujem da se u narednih desetak dana svim našim raspoloživim snagama i taj posao završi. To je jedan ozbiljan posao kao i ovaj prethodni koji smo imali, ali pojavljivanje infekcija može biti opasno kao što je bila i fizička opasnost“, rekao je Gašić. Kako je naveo, u pojedinim područjima biće potrebno dosta vremena za povratak normalnom životu.

"Trudimo se da Obrenovac saniramo u najbržem mogućem roku i zato i jeste ogromni broj jedinica ABHO tu stacioniran, kao i veliki broj pratećih jedinica, inženjerije, da bi ta šteta mogla da se sanira“, rekao je Gašić.

On je istovremeno odbacio navode koje su preneli pojedini mediji da vojska nije imala dovoljno gumenih čizama.

Samo zlonamerni ili zluradi su mogli da daju takve komentare. Vojska Srbije je bila uz svoj narod svih osam dana i sada kad je ta nesreća prošla vojska ima apsolutno sve što je potrebno da odgovori izazovima, i spremna je za sve izazove“, poručio je Gašić, dodajući da je vojska jedan od najorganizovanijih sistema.

"Rusija šalje agregate i pumpe za vodu"

Rusko Ministarstvo odbrane poslaće Srbiji tehničku opremu za asanaciju terena posle poplava, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Gašić je srpskim novinarima nakon razgovora rekao da je Šojgu tokom sastanka naredio da se Srbiji pruži pomoć u agregatima, pumpama i drugoj tehnici neophodnoj za asanaciju terena posle poplava.

On je preneo zahvalnost premijera Srbije Aleksandra Vučića zato što su ruski spaciooci u poslednjih sedam dana nesebično pružali pomoć Srbiji.

Rekao je da je dogovoren nastavak dalje vojne i vojno-obrazovne saradnje dve zemlje i najavio da će u junu ili na jesen biti završeni sporazumi koji se čekaju skoro dve godine.

Gašić je precizirao da je reč o robnom kreditu od milijardu i 428 miliona dolara za kupovinu aviona Mig.

Na pitanje da li je bilo reči o pomoći vojsci u opremi, on je kazao da Vojska Srbije "ima apsolutno sve što joj treba da odgovori na mnogo veće izazove".

"Vojska je jedan od najorganizovanijih sistema u našoj zemlji", kazao je on.

Gašić je naveo i da u narednih desetak dana predstoje asanacija terena, biološka dekontaminacija, deratizacija, dezinsekcija svih poplavljenih područja.

Po njegovim rečima, biće urađena i građevinska ekspertiza oštećenih objekata.

Šojgu je tokom razgovora izrazio žaljenje zbog pogibije ljudi u poplavama, rekavši da zna za hrabrost srpskog naroda u vreme dok je bio ministar za vanredne situacije.

Šojgu i Dačić su se sreli tokom Međunarodne konferencije o bezbednosti koja se održava u Moskvi, a na kojoj je Gašić jedini ministar odbrane iz evropskih zemalja, ne računajući članice Zajednice nezavisnih država.

Rusija kao organizator konferencije nije pozvala članice NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: