Svet 3

21.05.2024.

13:09

Na korak do katastrofe. Dižite avione; Zelenski zove NATO u rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da bi pomoć NATO-a u obaranju ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije pomogla da se nadoknadi deficit protivvazdušne odbrane Kijeva i da ne bi uključio NATO u rat.

Izvor: Klix.ba

Na korak do katastrofe. Dižite avione; Zelenski zove NATO u rat
Profimedia

Podeli:

Zelenski je napomenuo da Rusija koristi 300 aviona na teritoriji Ukrajine, a Kijevu je potrebno najmanje 120-130 lovaca F-16 da bi se suprotstavio ruskim snagama na nebu.

"Ne možete to sada da osigurate? OK, vratite se na avione koje imate na teritoriji susednih zemalja NATO-a: podignite ih, obarajte mete, zaštitite civile“, rekao je Zelenski.

On je izrazio uverenje da zemlje NATO-a to mogu, dodajući da to ne znači da je NATO umešan u rat sa Rusijom.

Zelenski je rekao da ne razume zašto su zemlje NATO-a obarale iranske rakete i bespilotne letelice koje su letele ka Izraelu, ali da se plaše da to učine u Ukrajini, plašeći se da će to uvući NATO u rat sa Rusijom.

Bela kuća je saopštila da su Sjedinjene Države odbile da preuzmu bilo kakvu borbenu ulogu u ratu u Ukrajini, tako da neće oboriti iranske bespilotne letelice koje je lansirala Rusija, kao što su to uradile sa saveznicima u Izraelu.

Istovremeno, neki zapadni političari se već zalažu za to da NATO sistemi PVO, na primer, obaraju dronove iznad zapadnog dela Ukrajine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: