Svet 3

21.05.2024.

13:09

Na korak do katastrofe. Dižite avione; Zelenski zove NATO u rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da bi pomoć NATO-a u obaranju ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije pomogla da se nadoknadi deficit protivvazdušne odbrane Kijeva i da ne bi uključio NATO u rat.

Izvor: Klix.ba

Na korak do katastrofe. Dižite avione; Zelenski zove NATO u rat
Profimedia

Podeli:

Zelenski je napomenuo da Rusija koristi 300 aviona na teritoriji Ukrajine, a Kijevu je potrebno najmanje 120-130 lovaca F-16 da bi se suprotstavio ruskim snagama na nebu.

"Ne možete to sada da osigurate? OK, vratite se na avione koje imate na teritoriji susednih zemalja NATO-a: podignite ih, obarajte mete, zaštitite civile“, rekao je Zelenski.

On je izrazio uverenje da zemlje NATO-a to mogu, dodajući da to ne znači da je NATO umešan u rat sa Rusijom.

Zelenski je rekao da ne razume zašto su zemlje NATO-a obarale iranske rakete i bespilotne letelice koje su letele ka Izraelu, ali da se plaše da to učine u Ukrajini, plašeći se da će to uvući NATO u rat sa Rusijom.

Bela kuća je saopštila da su Sjedinjene Države odbile da preuzmu bilo kakvu borbenu ulogu u ratu u Ukrajini, tako da neće oboriti iranske bespilotne letelice koje je lansirala Rusija, kao što su to uradile sa saveznicima u Izraelu.

Istovremeno, neki zapadni političari se već zalažu za to da NATO sistemi PVO, na primer, obaraju dronove iznad zapadnog dela Ukrajine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: