Utorak, 20.05.2014.

21:35

Pomoć iz regiona i dalje stiže

Zemlje iz okruženja i danas nasravljaju da šalju pomoć Srbiji, posle najjačih poplava za poslednjih 120 godina.

Izvor: Tanjug

Default images

Vlada Makedonije odlučila je da izdvoji iz drzavnog budžeta 100.000 evra dodatne pomoći Srbiji i Bosni i Hercegovini, a sva sredstva prikupljena putem otvorenih telefonskih linija biće poslata u Srbiju i BiH, po završetku humanitarne kampanje 30. maja, rekao je portparol vlade u Skoplju Aleksandar Đorgijev.

Slovenija je, takođe, poslala u Srbiju i BiH još jedan konvoj od 19 kamiona s humanitarnom pomoći - vodu, hranu, sredstva za higijenu, vreće za spavanje i odeću - koji su bili prikupljani u gotovo svim gradovima u toj zemlji.

U konvoju se nalazi i 13 vojnih kamiona i šest vozila Crvenog krsta, a odlazeći ministar odbrane Roman Jakič, rekao je novinarima da će kamioni biti upućeni na lokacije koje predlože srpske i bosanske vlasti.

Prikupljanju pomoći poplavljenoj Srbiji pridružio se i Crveni krst Grčke, koji je, na zahtev generalnog konzula Srbije Siniše Pavića, pozvao građane Soluna da sakupe odeću, veš, dušeke, baterijske lampe, sredstva za higijenu, vodu, ćebad, hranu i medicinska sredstva, neophodne ugroženima u poplavama.

Prvi deo pomoći, koji su skupili građani mesta Katerini, stići će u Srbiju sutra.

Hitnu humanitarnu pomoć Srbiji i BiH, poslaće i Rumunija, odlučila je danas vlada u Bukureštu.

Sredstva će biti izdvojena iz državnih rezervi i upućena kao besplatna humanitarna pomoć, u vrednosti od oko 880.000 leva, građanima Srbije i BiH, pogođenim poplavama.

Posle poziva za pomoć stanovništvu u poplavljenim oblastima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji i BiH, hrvatski Crveni krst prikupio je više od devet miliona kuna za tu svrhu.

Za Srbiju je prikupljeno oko 436.000 kuna, a za BiH oko 544.000.

U međuvremenu, u Srbiju se uputila grupa volontera Ruske pravoslavne crkve, koji će u Beogradu, najpre kupiti potrebna sredstva, a zatim će tovare s humanitarnom pomoći upućivati u najugroženija podrucja.

Ambasada Rusije u Srbiji obezbediće vozila za transport humanitarne pomoći na određene destinacije, a žrtvama će pomagati tim Ruske pravoslavne crkve u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: