Ponedeljak, 07.04.2014.

19:08

Pretraga moguće masovne grobnice

U kamenolomu u Rudnici, kraj Raške, danas su počele pripreme za uklanjanje zgrade na mestu potencijalne masovne grobnice sa telima Albanaca iz sukoba na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Default images

U kamenolomu u Rudnici, kraj Raške, danas su počele pripreme za uklanjanje zgrade na mestu potencijalne masovne grobnice sa telima Albanaca iz sukoba na Kosovu tokom 1998. i 1999. rečeno je u Prištini na sastanku nadležnih za tu problematiku.

Beogradska delegacija je dala informaciju " da je obrada dva seta posmrtnih ostataka pronađenih na ovom mestu u decembru 2013. dovela do potvrde da se radi o osobama koji su poreklom Albanci sa Kosova i da su u pitanju bili događaji na Kosovu 1998-1999

", saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK)

To je saopšteno na sastanku Radne grupa za nestala lica u vezi sa događajima 1998-1999. na Kosovu, koji je pod predsedavanjem MKCK održan u Prištini "na temu grobnice u Rudnici nedaleko od Raške".

Bio je to 36. sastanak ovog humanitarnog foruma, "koji je 2004. godine uspostavljen sa mandatom da radi na rasvetljavanju sudbine i pronalaženju lica nestalih u tim zbivanjima, a kojih je u ovom trenutku 1.712".

Sastanak predstavlja nastavak razgovora koji su na istu temu vođeni na prethodnoj sednici Radne grupe, održanoj 11. februara ove godine i "njihova svrha je da se sagleda napredak koji je od tada postignut i da se pojasne naredni koraci".

U saopštenju se navodi da će "tim beogradskih patologa, pod nadležnošću sudije Višeg suda u Beogradu, biti zaduženi za prikupljanje, autopsiju, identifikaciju i predaju posmrtnih ostataka porodicama, kao i za procenu još jedne lokacije na istom području".

Kako se dodaje, "forenzički stručnjaci kosovskog Odeljenja za sudsku medicine, Euleks, Međunarodna komisija za nestala lica i MKCK uživaju status posmatrača u toku celokupnog procesa".

Svi smo se složili da je od ključne važnosti da se proceš odvija na kontinuiran, transparentnan, brz i profesionalan način, uz konstruktivan i koordiniran pristup, kao i bez mešanja spoljnih faktora”, rekla je predsedavajuća Radnom grupom Lina Milner.

Ona je istakla i da se “beogradska delegacija posebno obavezala da će obezbediti transparentnost celokupnog procesa, u odnosu na porodice nestalih lica i sve druge uključene u ovo pitanje".

Predstavnici porodica nestalih na sastanku su iskoristili priliku da pozovu obe strane da pojačaju napore i ubrzaju radove na grobnici u Rudnici, kako bi članovi porodica što pre dobili informacije o sudbini svojih najmilijih.

"I Beograd i Priština su naglasili da svi forenzički postupci i standardi treba da budu zadovoljeni i da to bude urađeno na vreme, kako bi se potvrdio identitet pomenuta dva kao i ostalih setova posmrtnih ostataka pronadjenih u Rudnici", ističe se u saopštenju.

Porodice kojih se ove identifikacije tiču biće propisno obaveštavane o svakom sledećem koraku u procesu identifikacije, sve dok im posmrtni ostaci njihovih najmilijih ne budu predati.

Misija Euleksa saopštila je 16. decembra prošle godine da su u kamenolomu Rudnica u opšštini Raška pronađeni posmrtni ostaci najmanje četvoro ljudi i da se čeka nalog suda za ekshumaciju,

Načelnik odeljenja Euleksa za sudsku medicinu Alan Robinson izjavio je tada da "za sada znamo da su tu zakopani ostaci bar četiri žžrtve", dodavši da je "iskopavanje stalo čim smo pronaššli ljudske ostatke".

Euleks je prethodno, 13. decembra saopšštio da su pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu Rudnica "na mestu gde se sumnja da postoji masovna grobnica kosovskih Albanaca, ubijenih 1999. godine"

Tužžilašštvo za ratne zločine Srbije i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom decembra 2013. godine iskopavanje u Rudnici, u opšštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljud.

Slučaj "Rudnica" pokrenuo je zaštićeni svedok koji je Euleksu u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i delimično asvaltiran.

Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su bili istraživani 2007. godine, a posle toga 2010. i 2011. godine, ali ništa nije pronađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: