Nedelja, 12.01.2014.

16:47

NS: Problemi osoba sa invaliditetom

Nova godina donela stare probleme onima koji žive uz pomoć ličnih asistenata u Novom Sadu. U centru "Živeti uspravno“ tvrde da novca za rad nemaju već mesecima.

Izvor: B92

Default images

Iz kabineta gradonačelnika, međutim, poručuju da im ovog puta ne mogu izaći u susret.

24 sata, 365 ili 6 dana u godini, Ljiljani je neophodna pomoć ličnih asistanata. Uz njih se, koliko toliko, slobodno kreće pa čak i koristi računar. Poslednja plata koju su asistenti primili bila je oktobarska, ali oni Ljiljani i drugim korisnicima i dalje pomažu.

"Nažalost, ne mogu ni prst da pomerim sama. A uz asistenciju ja mogu normalno da živim, da radim, da se družim...“, kaže Ljiljana Čakmak, korisnica servisa lične asistencije.

Novca je zafalilo jer su izostale donacije i sredstva obezbeđena putem javnih radova. Grad je centru "Živeti uspravno“ prošle godine uplatio oko 3 miliona dinara, ali oni tvrde da to nije dovoljno.

"Mi smo prosto negde najavili, odnosno zahtevali od grada da ove godine bude odobreno barem 5 i po miliona dinara, čime bi se mogla obezbediti asistencija za minimalno 10 korisnika, za osam sati", kaže Mima Ružičić Novković , predsednica centra "Živeti uspravno“.

Međusobno nerazumevanje centra i grada kulminiralo je ratom saopštenja, u kojima su prvi optuženi za politizaciju problema osoba sa invaliditetom, dok drugi insistiraju na tome da im je dodatan novac obećan usmenim putem.

"Ne može sada jedno udruženje, da li ono imalo političku podršku, a očito imaju, da dobije 6 miliona dinara, a svi ostali da dobiju 39. To znači da oko 60 udruženja „podeli mrvice“, a jedno udruženje da profitira, koje je pritom ispalilo neviđeno otrovne strelice prema gradonačelniku, kabinetu i generalno gradskoj vlasti. Potrudićemo se“, kaže Aleksandar Petrović , šef kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Ovih i sličnih problema biće sve dok servis personalnih asistenata ne bude u sistemu – dakle, planiran u budžetu, jer tada oni kojima je pomoć neophodna neće morati preko projekata da sebi obezbeđuju normalan život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: