Četvrtak, 09.01.2014.

16:27

Kacin, uprkos magli, stigao u BG

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin posle odlaganja dolaska u Beograd zbog magle ipak je stigao u dvodnevnu posetu.

Izvor: Tanjug

Default images

On je u toku dana na svom Tviter profilu napisao: "Umesto u Beograd, stigao u Podgoricu. Previše gusta magla" i dodao da zbog toga predviđeni sastanci u Beogradu kasne.

Kacin je trebalo danas prvo u Skupštini Srbije da razgovara sa predsednicom Odbora za evropske integracije Natašom Vučković, potpredsednicom Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Aleksandrom Tomić i članicom Odbora za evropske integracije Dijanom Vukomanović.

Za danas je predviđen i sastanak sa rukovodstvom Agencije za restituciju, kako bi se Kacin neposredno upoznao sa dosadašnjim rezultatima, o sprovođenju Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, čija je efikasna primena jedan od uslova za napredak Srbije ka EU.

Za sutra su najavljeni sastanci sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Takođe, Kacin će razgovarati i sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević.

Kacin u Beograd dolazi uoči usvajanja izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama 16. januara u Evropskom parlamentu.

U predlogu rezolucije o Srbiji, koji je Kacin pripremio u ime parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, Vlada Srbije je pohvaljena zbog posvećenosti procesu evropskih integracija i ohrabrena da nastavi sprovođenje reformi, prvenstveno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, javne uprave, zaštite prava manjina i osetljivih grupa, slobode medija.

U dokumentu je izraženo zadovoljstvo zbog Briselskog sporazuma i upućen je poziv vlastima u Beogradu i Prištini da zadrže konstruktivan pristup i nastave sa sprovođenjem svih postignutih dogovora.

Pozdravljeno je i održavanje lokalnih izbora na Kosovu u novembru, osuđeno nasilje tokom glasanja i napomenuto da su "nužni dalji odlučni napori kako bi se razbila mreža organizovanih kriminalnih grupa povezana s lokalnim političkim elitama i ponovo uspostavila vladavina prava na severu Kosova".

U predlogu rezolucije se, između ostalog, ističe i podrška EP viznoj liberalizaciji za zemlje Zapadnog Balkana i pozivaju se države članice EU da ne zloupotrebljavaju mehanizam za suspenziju bezviznog režima.

Inače, u EU je danas stupio na snagu mehanizam koji omogućava privremeno uvođenje viza zemljama iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, među kojima je i Srbija, a Kacin je tim povodom rekao da našoj zemlji ne preti direktna opasnost od ponovnog uvođenja šengenskih viza.

"Ne želim da plašim građane Srbije i bez preke potrebe širim bojazan u društvu", poručio je Kacin nedavno u izjavi za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: