Sreda, 04.09.2013.

11:34

Ambasade Dačiću: Omogućiti Prajd

Ambasade evropskih zemalja, Kanade i Australije podržale su održavanje Parade ponosa u Beogradu i pozvale srpske vlasti da obezbede miran i siguran ambijent.

Izvor: Tanjug

Default images

Pismo, koje su potpisali predstavnici 14 ambasada u Srbiji, upućeno je premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, kao i Goranu Miletiću, članu organizacionog odbora Parade ponosa.

U poruci, koju su uputile ambasade Velike Britanije, Nemačke, Holandije, Norveške, Italije, Španije, Portugala, Austrije, Danske, Švedske, Finske, Hrvatske, Belgije, Kanade i Australije, navedeno je da je Organizacioni odbor Parade već tražio potrebne dozvole i izražena je nada da će vlasti u Srbiji odgovoriti na taj zahtev.

"Miran i ugodan Prajd u Beogradu 28. septembra, adekvatno obezbeđen od strane vlasti, predstavljao bi još jedan znak posvećenosti Srbije stvaranju kulture tolerancije i raznolikosti, i suprotstavljanju stigmatizaciji i stereotipima, kao i govoru mržnje, diskriminaciji i nasilju", navedeno je u pismu.

Potpisnici pisma izrazili su podršku ovoj "proslavi raznolikosti" i pozvali srpske političke vođe i sve nosioce relevantnih državnih funkcija da omoguće miran i siguran ambijent za održavanje ovogodišnjeg Prajda.

Podsećajući da su širom sveta članovi LGBT zajednice izloženi diskriminaciji, ambasade su naglasile da garantovanje njihovih prava zahteva aktivnu, konzistentnu i odlučnu politiku državnih institucija, uključujući podjednako i centralne i lokalne organe vlasti.

"Pravo na mirno okupljanje je jedno od osnovnih prava i LGBT osobama bi, baš kao i svim drugim osobama, trebalo da bude dozvoljeno da ostvare to svoje pravo, bez pretnji nasiljem ili stvarnim nasiljem usmerenim prema učesnicima Parade", navedeno je u pismu.

"Vlada je takođe odgovorna za podsticanje kulture tolerancije i društvene inkluzije LGBT zajednice. Ta ista tolerancija bi trebalo da bude iskazana prema grupama koje zastupaju drugačije mišljenje."

Srpske vlasti bi, prema rečima diplomata, trebalo da se postaraju da i ostali, koji žele da iskoriste legitimno pravo na slobodu govora tako što se protive paradi, to učine na miran i nekonfrontirajući način.

Ambasade su apelovale i da se "stane na kraj nekažnjavanju" odgovornih za nasilje i pretnje učesnicima Parade, napominjući da takve aktivnosti treba da budu procesuirane u skladu sa zakonima države Srbije.

"Uspešno održavanje Nedelje i Parade ponosa bi umnogome unapredilo sve što je do sada učinjeno na promovisanju prava LGBT osoba", piše u poruci, u kojoj je pozdravljeno usvajanje antidiskriminacione strategije i zakonskih rešenja za suzbijanje govora mržnje.

Bivši šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer takođe je prošlog meseca izrazio nadu da će ovogodišnja Parada ponosa biti održana na otvorenom, upozorivši da će se u toku procesa pregovora o pristupanju Srbije pratiti koliko se u realnom životu primenjuju propisi koji sprečavaju diskriminaciju na osnovu seksualnog opredeljenja.

"Nadam se da ćemo do septembra uspeti da čujemo glas nadležnih organa i videmo posvećenost svih da se odobri nastavak Parade ponosa, odnosno da se ona usmeri sa zatvorenih dešavanja na održavanje na otvorenom", rekao je Dežer.

Parada je 2009. godine bila zabranjena, 2010. je održana uz masovno prisustvo policije, 2011. godine je zabranjena iz bezbednosnih razloga, a 2012. je održana u zatvorenom prostoru, umesto na ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: