Nedelja, 01.09.2013.

09:30

Kameron uz Obamu, Oland čeka SAD

Kameron izjavio da podržava stav Obame o Siriji, nakon što je američki predsednik rekao da će od Kongresa tražiti glasanje o vojnoj akciji. Francuska čeka SAD.

Izvor: Tanjug

Default images

Planovi britanskog premijera Dejvida Kamerona da se Britanija pridruži mogućem vojnom napadu na Siriju, osujećeni su odlukom britanskog parlamenta koji je u četvrtak uveče glasao protiv predloga vlade da se takva akcija odobri u principu, navodi Rojters.

U saopštenju iz Bele kuće, Obama je rekao da je odobrio upotrebu vojne sile s ciljem da se kazni Sirija za napad hemijskim oružjem od 21. avgusta, u kojem je prema američkim zvaničnicima poginulo 1.429 ljudi. On je rekao da je vojska spremna da izvrši vojne udare po Siriji.

U svakom slučaju, Obama je odustao od skorog vojnog napada i zatražio odobrenje američkog Kongresa, na čiju bi odluku trebalo čekati najverovatnije najmanje 10 dana, navodi britanska agencija.

U međuvremenu, Bela kuća je i zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika Bašara el-Asada, javile su agencije.

"Razumem i podržavam stav Baraka Obame o Siriji", rekao je Kameron preko "Tvitera".

Francuska će sačekati da njen parlament i američki Kongres razmotre moguću vojnu akciju protiv Sirije pre nego što donesu odluku da li da pokrenu napade na režim Bašara al Asada, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Pre nego što je saopštio svoju odluku da traži odobrenje za vojnu akciju od Kongresa, Obama je u telefonskom razgovoru obavestio o tome Olanda, saopštila je sinoć zvaničnica u francuskom predsedništvu koja nije želela da bude imenovana, preneo je AP.

Dvojica predsednika su "potvrdila zajedničku volju da deluju" i "imaju apsolutno uverenje" da Asadov režim stoji iza napada hemijskim oružjem, kazala je ona.

Za razliku od Britanije, Olandu nije potrebna dozvola parlamenta da bi naredio da Francuska vojno interveniše, navodi američka agencija.

U Savetu bezbednosti UN, Rusija i Kina su više puta blokirale napore drugih stalnih članica Saveta poput Britanije, Francuske i SAD da se donesu rezolucije protiv Asadovog režima, podseća AP.

Istovremeno, egipatski ministar spoljnih poslova Nabil Fahmi je u Kairu odbacio vojnu intervenciju u Siriji, osim ako je o tome odlučeno na osnovu poglavlja 7 Povelje UN, kada se utvrdjuje da je neka zemlja postala opasnost po medjunarodni mir i bezbednost.

Fahmi je, takodje, zatražio da svaka odluka bude odložena dok izveštaj inspektora UN o upotrebi hemijskog oružja ne bude završen.

On je dodao da Obama traži odobrenje Kongresa za akciju kako bi dobio političko pokriće za sebe, nakon kontroverznih intervencija SAD u Iraku i Avganistanu, prenosi AP.

Ranije danas, na stotine antiratnih demonstranata pozdravilo je na londonskom "Trafalgar skveru" pobedu, nakon odluke britanskog parlamenta u četvrtak, i zatražili su od drugih zemalja da se uzdrže od vojne akcije protiv Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: