Razdor u Britaniji odlaže napad?

Vazdušni napad na Siriju zbog navodne upotrebe hemjskog oružja mogao bi da bude odložen za sledeću nedelju jer britanska vlast za to nema podršku opozicije.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

09:53

Default images

Donji dom britanskog parlamenta danas odlučuje o predlogu vlade premijera Dejvida Kamerona da se odobri "snažan humanitarni odgovor" na navodne ratne zločine sirijske vlade.

Vođa britanske opozicije Ed Miliband najavio je da će od svojih laburista zatražiti da glasaju protiv predloga vlade ukoliko se ne usvoji amandman koji zahteva odlaganje bilo kakve vojne intervencije, prenosi "Gardijan".

Opozija traži da se Savet bezbednosti UN izjasni o izveštaju inspektora za hemijsko oružje da li je izveden hemijski napad, kao i da se iznese jasan dokaz koji bi teretio režim predsednika Bašara al-Asada da je odgovoran za napad, navodi "Indipendent".

Laburisti su među uslovima izneli i neophodnost da postoje jasne osnove u međunarodnom pravu za pokretanje intervencije.

Premijer Kameron, suočen sa snažnim otporom opozicije da se ne ulazi ishitreno u bilo kakav napad na Siriju, predložio je da se glasanje u parlamentu održi dva puta kako bi predlog vlade prošao.

Mediji su ranije izvestili da bi napad na Siriju mogao da bude pokrenut do kraja sedmice, ali s obzirom na raskol na britanskoj političkoj sceni taj napad bi mogao da bude pomeren za sledeću sedmicu ili bar do utorka kad će američki predsednik Barak Obama otputovati na samit lidera G20 u Sankt Peterburg.

Sam Obama je sinoć izjavio da još nije doneo odluku o intervenciji, ali da smatra da bi cilj ograničene akcije bio da se spreči upotreba hemijskog oružja u budućnosti.

London: Napad Britanije na Siriju i bez odobrenja UN-a

Međunarodno pravo dopušta da Velika Britanija sprovede vojnu intervenciju u Siriji, čak i ako tu meru blokira Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u internom pravnom savetu koji je danas britanski Obaveštajni komitet dostavio vladi u Londonu.

U tom dokumentu, koji je zvanični London danas i objavio, navodi se da bi zakonski osnov za napad bila "humanitarna intervencija" i "ukoliko ta mera bude blokirana u Savetu bezbednosti, Britanija bi u skladu sa međunarodnim pravom ipak mogla da preduzme vanredne mere", prenela je agencija AFP.

Pored toga, dokument sadrži navode obaveštajnih službi o prošlonedeljnom napadu hemijskim oružjem u Siriji, prema kojima nema sumnje da se taj napad odigrao i da je "veoma verovatno" da iza njega stoji sirijska vlada, kao i da postoje "određeni" obaveštajni podaci koji to potvrđuju.

"Ukoliko Savet bezbednosti blokira tu meru, Britanija bi u skladu sa međunarodnim pravom i dalje mogla da preduzme vanredne mere u cilju ublažavanja humanitarne katastrofe u Siriji", navodi se u dokumentu.

Pod takvim okolnostima, "vojna intervencija, koja bi bila usmerena prema tačno određenim ciljevima u svrhu ometanja i sprečavanja novih napada bi bila neophodna i odgovarajuća, pa samim time i zakonski opravdana".

U pismu predsedavajućeg britanskog Obaveštajnog komiteta se navodi da nema "drugih uverljivih scenarija" do onog da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada izvršile napad hemijskim oružjem prošle nedelje u predgrađima Damaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: