Nedelja, 31.03.2013.

10:01

"Ako ne bude dogovora biće zastoj"

Ukoliko propadnu pregovori Beograda i Prištine u Briselu 2. aprila Srbija će imati stopirane evropske integracije naredne dve godine, rekao je Rasim Ljajić.

Izvor: Beta

Default images

"To zanči da ne godinu dana, već najamnje dve godine imamo stopirane evropske integracije, pre svega zato što imate izbore u Nemačkoj, konstituiše se njihov parlament, menja se personalni sastav evropske Komisije i neće oni da se bave nama u trenutku kada se konstituišu", kazao je ministar Ljajić za televiziju "Pink".

Ljajić je naveo da ne zna da li je nedobijanje datuma razlog za pad vlade, ali je istakao da Vladi Srbije treba pozitivan šok.

"Vladi je trebao pozitivan šok, posle borbe protiv korupcije kada su ljudi proceli da vraćaju poverenje u institucije, veliki uspeh bio bi dobijanje datuma i tada bi moglo da se počne sa sprovođenjem reformi i rešavanjem socijalnih i ekonomskih problema. Ukoliko se to ne dogodi idemo u minus fazu", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ta minus faza znači da će biti izbora ili rekonstrukcije.

Ukoliko Beograd ne prihvati ponudu koju dobije na osmoj rundi u Briselu, Ljajić je rekao da ne očekuje da će položaj Srba na Kosovu biti ugrožen i da će oni biti proterani, ali je naglasio da vlada razmišlja o mogućim posledicama.

On je naveo da je muđunarodna zajednica garant njihovih prava, ali je izrazio sumnju i podsetio da njihovi predstavnici u prošlosti nisu uspevali da ispune svoje obaveze. Unutar vlade neće biti različitih pogleda oko toga da li Srbija 2. aprila u Briselu treba da prihvati sporazum između Beograda i Prištine, a da li će nešto biti prihvaćeno zavisiće od onoga što bude ponuđeno, kaže Ljajić i izražava uverenje da će na pregovaračkom stolu biti nekih promena, s obzirom da se vrši intenzivna diplomatska aktivnost da se dođe do nekih rešenja.

Vlada je na sednici razmatrala i mogućnost da ne bude postignut sporazum i na to ne treba gledati katastrofično ukoliko se dogodi, rekao je potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Ljajić je rekao za TV Pink da je ono što je Srbiji ponuđeno na prethodnoj, sedmoj rundi pregovora u Briselu "Ahtisari minus", jer je manje od onoga što nam je pre Ahtisarijev plan nudio.

"Zašto bi pregovarali o nečemo što smo imali kao ponudu pre šest godina. Ovde se traži jedno kompromisno rešenje, ne možemo sve da izgubimo i budemo strana koja će sve izgubiti u pregovorima, a druga strana sve da dobije - ono što je bilo početna pregovaračka pozicija i čemu onda angažovanje EU", naglasio je Ljajić.

On je rekao da je vlada svesna realnosti i teške pozicije i da neće biti dobro kakvo god rešenje da bude, jer će se ukoliko sporazum neki bude prihvaćen više od plovine populacije protiviti tome.

Unutar vlade ne verujem da će biti različitih pogleda na to da li treba sporazum prihvatiti, ali u javnosti "velika većina će to osporavati", smatra Ljajić dodajući da će i ukoliko se ne prihvati ponuđeno, biti onih koji će tvrditi da je vlada ugrozila evrointegracije, jer nije dobila datum za početak pregovora o članstvu.

"Više se brinem šta će biti posle 2. aprila. Da imamo konsenzus oko ove stvari bilo bi lakše i pregovarati", istakao je Ljajić.

On je kazao da će o onome što će biti ponuđenom u Briselu prvo pregovarači i državni vrh dati svoju ocenu, zatim će vlada zauzati svoj stav i na kraju će se o tome izjaniti poslanici i javnost.

Na pitanje da li je razlog da padne vlada ako Srbija ne dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU, Ljajić je kazao da "ne zna da li je to razlog", ali da će vlada sigurno biti u teškoj poziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: