Petak, 15.02.2013.

17:04

"Rodoljublje se iskazuje žrtvom"

Predsednik Tomislav Nikolić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti zaslužnim pojedincima i ustanovama. Akcija "Bitka za bebe" nagrađena Sretenjskim ordenom.

Izvor: Tanjug

Default images

U ime odlikovanih obratio se vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić, koji je rekao da je dati život za otadžbinu najveća žrtva i najviši čin rodoljublja, ali da je rodoljublje i stvaralaštvo.

Rodoljublje se, kako je rekao, iskazuje žrtvom i manifestuje stvaralaštvom, što je dokazala čitava plejada velikana srpske kulture koji su Srbiju ucrtali na kulturnu mapu Evrope i sveta.

"Pojedinci i ustanove koji su danas odlikovani svedoče o utemeljenosti sistema vrednosti koji vreme ne može da naruši", kazao je Ristić, poručivši da je Sretenje dan kada svi pojedinci i ustanove Srbije treba da se zapitaju šta mogu da učine za svoju državu.

Što se tiče Narodne biblioteke Srbije, danas primljeno odličje je, prema njegovim rečima, motivacija da još više i predanije radi na čuvanju i obradi književne baštine.

"Narodi i države traju dok traju njihova sećanja", poručio je na kraju Ristić.
Foto: B92
Odlikovanja su posthumno dodeljena trojici pripadnika vojske, a Nikolić ih je uručio članovima njihovih porodica. Posthumno je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" odlikovan major Goran Savić, a Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena posthumno su odlikovani stariji vodnik prve klase Slaviša Marković i stariji vodnik prve klase Nebojša Milić.

Potpukovnik Tomislav Bećagović odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Nikolić je odlikovao predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za sprovođenje društveno humanitarne akcije "Bitka za bebe".

Radoslav Zelenović odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, a Milunka Lazarević istim ordenom za naročite zasluge i postignute izvanredne rezultate u šahovskom sportu.
Foto: Tanjug
Dramska umetnica Marija Crnobori odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti.

Predsednik je odlikovao i pojedine ustanove, pa je tako Narodna biblioteka Srbije ponela Sretenjski orden, drugog stepena, povodom 180 godina postojanja i uspešnog rada u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja za Republiku Srbiju.

Osnovna škola "Lazar Savatić" iz Zemuna odlikovana je srebrnom medaljom za zasluge, koja joj je dodeljena za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, povodom 50 godina rada.

Prvo beogradsko pevačko društvo odlikovano je zlatnom medaljom za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, a povodom 160 godina rada.

Među odlikovanima je i Institut za fiziku, iz Beograda, kome je uručen Sretenjski orden trećeg stepena, za izuzetne zasluge povodom pedeset godina uspešnog naučno-istraživačkog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dogovor je pao: Stvara se "zid"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

14:25

25.5.2024.

1 d

Podeli: