Svet 9

25.05.2024.

14:25

Dogovor je pao: Stvara se "zid"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

Izvor: Jutarnji.hr

Dogovor je pao: Stvara se "zid"
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Novi plan najavila je juče Agne Bilotaite, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, objašnjavajući kako će se zid dronova protezati od Norveške do Poljske s ciljem zaštite od provokacije neprijateljskih zemalja i sprečavanja krijumčarenja.

"Ovo je potpuno nova stvar, zaštita naših granica ne samo fizičkom infrastrukturom i nadzorima, već i bespilotnim letelicama i drugim tehnologijama," rekla je za novinsku agenciju BNS.

Zemlje će osim bespilotnih letelica za nadzor graničnih područja koristiti i sisteme protiv dronova iz "neprijateljskih zemalja".

Bilotaite tvrdi da je Litvanija već započela s planovima pojačane zaštite, dok će ostale zemlje i njihovi stručnjaci izraditi plan za implementaciju zida dronova.

Državna granična služba nedavno je uspostavila i specijalnu jedinicu UAV koja je u procesu nabavke dodatnih bespilotnih letelica i sistema protiv bespilotnih letelica.

Nije mogla da davremenski okvir za početak realizacije plana, ali je napomenula da bi se zid mogao napraviti uz pomoć EU fondova. Ministri su se takođe složili da organizuju zajedničke vežbe evakuacije u zemljama koje će biti uključene u dogovor.

"Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vežbe kako bismo testirali evakuaciju stanovništva, da vidimo jesu li naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smeštaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja i jesu li spremni da prime određeni broj naših ljudi," objasnila je Bilotaite.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: