Društvo 0

27.05.2024.

13:25

Rešava se višedecenijski problem u Nišu FOTO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u kotlarnici zgrade Univerziteta u Nišu, koja je već decenijama izvor aero-zagađenja u centru grada, a sad se problem rešava uz podršku Ministarstva.

Izvor: Tanjug

Rešava se višedecenijski problem u Nišu FOTO
TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

Podeli:

Projekat zamene kotla i prelazak na ekološki prihvatljiviji energent vredan je 19 miliona dinara, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Kada se projekat realizuje, nova kotlarnica na gas osetno će unaprediti kvalitet vazduha u ovom delu grada, a aero-zagađenje iz ovog izvora postaće prošlost. Koliko je ovaj projekat važan za građane, najbolje govori to što je zgrada Univerziteta locirana u strogom centru Niša, između Nišave i Niške tvrđave, na veoma prometnom mestu", istakla je ona.

Dodala je da su na kotlarnicu priključeni i Studentski kulturni centar, Univerzitetska biblioteka i Regionalna privredna komora Niš i da će ovaj projekat doneti čistiji vazduh za sve korisnike ovih objekata, kao i za sve Nišlije.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

Vujovićeva je istakla da je u planu Ministarstva zaštite životne sredine gašenje i ostalih kotlarnica na čvrsto gorivo u Nišu, pre svega gradskih kotlarnica Knjaževačka i Pantelej, što se očekuje uskoro.

Prema njenim rečima, unapređenje kvaliteta vazduha za Vladu Srbije i resorno ministarstvo ostaje jedan od najvažnijih prioriteta, zbog čega će se u narednom periodu u ovoj oblasti još više raditi.

"Čekaju nas značajna ulaganja, ne samo u Nišu, već širom Srbije. U sklopu vizije Srbija 2027, plan je da, uz punu podršku našeg predsednika, uložimo značajna sredstva u bolji kvalitet vazduha i da do 2027. godine zamenimo 200 kotlarnica. To je ono na čemu radimo danas, za zajednički uspeh i napredak sutra", zaključila je ona.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: