Ponedeljak, 28.01.2013.

10:05

Novi incidenti u Temerinu

Novosadska policija nema saznanja da su se u Temerinu dogodile dve tuče, kako su to javili pojedini mediji, već samo jedna u kojoj su povređene tri osobe.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U novosadskoj policiji Beti je rečeno da su dvojica mladića lakše povređena, a jedan teže. Incident je bio u noći između subote i nedelju, oko 1:30h. Portal Vojvodina danas javio je ranije da su se u Temerinu desile dve tuče i da je povređeno pet mladića mađarske nacionalnosti i da su napadi bili etnički motivisani.

Taj portal navodi da je pet mladića pretučeno samo zato što su Mađari, da se incident dogodio u Ulici JNA, kada su dvojica mladića mađarske nacionalnosti iz jednog lokala krenula kućama. Njih je napalo šest zasad nepoznatih osoba.

Po izjavama žrtava, napadači su jednog udarili flašom, a drugog oborili na zemlju i šutirali, "psujući im majku mađarsku na srpskom jeziku".

Napadači su otišli i već 50 metara dalje ponovo naišli na Mađare i napali i njih. Tokom tog napada jednoj osobi je slomljen nos, dok su druge dve osobe prošle sa manjim povredama, navodi Vojvodina danas.

Policija traga za počiniocima, a delo je okvalifikovano kao nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najoštrije je osudio incident u kojem je nekoliko mladića povređeno prilikom tuče u Temerinu.

Pastor je zatražio od nadležnih organa da se što pre detaljno ispitaju i utvrde sve okolnosti pod kojima se dogodio ovaj incident za koji mediji prenose da je etnički motivisano, i da se počinioci u što kraćem roku pronađu i procesuiraju, navodi se u saopštenju iz Pastorovog kabineta.

Predsednik Skupštine Vojvodine je dodao da je neophodno ispitati da li su tačne tvrdnje da se radi o incidentu koji je bio motivisan nacionalnom netrpeljivošću ili je reč o nečemu drugom.

"Neophodno je i da se počinioci ovog incidenta što pre pronađu i procesuiraju, jer se samo na taj način može poslati jasna i odlučna poruka da se ovakvi događaji neće tolerisati i da nikome neće biti dozvoljeno da od Temerina napravi nebezbedno mesto za život za bilo kog građanina koji u njemu živi", istakao je Pastor. Predsednik opštine Temerin Vladislav Capik apelovao je na policiju i druge nadležne državne organe da hitno rasvetle tuču u Temerinu, kako ona opet ne bi postala predmet manipulacije da je u pitanju netrpeljivost Srba I Mađara.

"Verujemo da incident neće biti povod za stvaranje atmosfere netrpeljivosti, povećane tenzije i da pojedinci neće iskoristiti ovo dešavanje za sejanje straha, panike i mržnje među građane Temerina, čemu smo svedočili prethodnih godina", naveo je Capik u izjavi za javnost.

Ocenio je da je "neumesno i nekorektno" da deo javnosti preuzima ulogu istražnih i sudskih organa, pa donosi "preuranjene i maliciozne zaključke", pre nego što nadležni utvrde sve detalje i motive vezane za incident.

Predsednik opštine je pozvao medije i javnost da ne pokušavaju da zarad senzacionalizma predimenzioniraju incident i dodaju mu konotaciju međunacionalnih sukoba.

"Nedopustivo je da se svaka kafanska tuča koristi kao povod za izazivanje opšte histerije, gde se tendenciozno Mađari i Srbi pokušavaju predstaviti kao ljuti neprijatelji, a ne dobre komšije", naveo je Capik.

On je rekao da pojedinci godinama unazad koriste ovakve incidente kao političku monetu za potkusurivanje, kojom prikrivaju svoju nemoć I nedostatak ideja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: