Sreda, 31.10.2012.

14:19

"Sendi je samo početak"

Nakon što je Sendi protutnjala kroz SAD, odnela više od 50 života i načinila štetu koja se meri milijardama, stižu upozorenja da će takvih oluja biti sve više.

Izvor: B92

Default images

Prema poslednjim informacijama, najmanje 51 osoba je stradala u oluji, milioni su i dalje bez struje, a Njujork, Nju Džersi i Atlantik Siti i brojni potopljeni gradovi tek započinju oporavak posle dva dana nevremena.

"Ova generacija nikada nije videla ovoliku štetu“, rekao je guverner države Njujork Endru Kuomo i dodao da Amerika mora da se pripremi na sve učestalije katastrofe ovog tipa.
Foto: Beta, AP
Bivši potpredsednik SAD Al Gor je izjavio da je Sendi samo simptom mnogo veće „klimatske krize“, a Kuomo je saglasan s tom ocenom.

"Verujem da je Al Gor u pravu. Pre neki dan sam se našalio i rekao da svake druge godine imamo poplavu koja se ’dešava jednom u sto godina’. Sada je očigledno da će ekstremne vremenske prilike biti sve učestalije, a mi moramo da se pripremimo na to. Sendi i sve što se dešavalo je samo početak, više niko nema prava da se iščuđava“, rekao je Kuomo.
Foto: Beta, AP
On je dodao da donji deo Menhetna nakon glavnog udara Sendi izgleda zastrašujuće, ali da se situacija iz časa u čas popravlja. Ipak, za povratak u normalu biće potrebno bar još četiri ili pet dana.

“Voda je nadirala sa svih strana, pitali smo se hoće li se uopšte zaustaviti. Njujork i drugi gradovi jednostavno nisu dizajnirani da se bore sa ovakvim situacijama. Imamo mnogo infrastrukture pod zemljom koja je potpuno preplavljena. Ne znamo kada ćemo ispumpati vodu, ne znamo kada ćemo uspostaviti energetski sistem”, rekao je Kuomo.

I svetski mediji tokom “svođenja računa” posle udara superoluje pišu o tome da je nakon Katrine, Ajrin i Sendi jasno da je pretnja iz godine u godinu sve veća.

“Gardijan” navodi da na “Sendi” ne bi trebalo gledati kao na veliko iznenađenje, jer u vladinom izveštaju SAD od prošle godine piše:

“Oluje kao što je Ajrin bi mogle da u budućnosti poplave trećinu Njujorka, podzemne tunele i to sve za manje od sat vremena. To je posledica velikih klimatskih promena”.
Foto: Beta, AP
Rizici su ogromni, potpuno je jasno da će u budućnosti sada naseljene oblasti morati da se rasele zbog nivoa mora”, naveo je meteorolog Art Degaetano u tom izveštaju.

CNN prenosi izjavu profesora sa Prinstona Majkla Openhajmera, koji smatra da je pretnja sve veća.
Foto: Beta, AP
"Sendi je samo uvod u ono što nas čeka. Kombinacije sve jačih oluja i rastućeg nivoa mora biće opasnije i opasnije. ’Oluje veka’ će promeniti ime u ’oluje na svakih dvadesetak godina’. Klimatske promene će uticati istovremeno i na snagu i na veličinu oluja“, navodi Openhajmer.

Stručnjaci dodaju da je celom obalskom regionu potrebna nova strategija razvoja zbog klimatskih promena.
Foto: Beta, AP
I “Tajm” navodi da je opasno razmišljanje da se “superoluje dogode jednom u životu” i kritikuje medije koji se tako ophode prema katastrofi.

"Oni koji tako razmišljaju i koji misle da su razorne poplave, požari i oluje jedinstvena pojava koče put ka rešavanju ovog klimatskog haosa. Možda će Sendi konačo razbiti te iluzije", piše "Tajm".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: