Ponedeljak, 17.09.2012.

11:00

Osude Kerumovog "Srbi krivi za sve"

Izjava Željka Keruma da su "Srbi izvor problema u Hrvatskoj" izazvala je oštre reakcije, Koalicija udruženja izbeglica zahteva procesuiranje govora mržnje.

Izvor: Tanjug

Default images

Koalicija je u saopštenju navela da zahteva od hrvatske vlade da "osudi govor mržnje" Keruma i "zatraži njegovo krivično gonjenje.

Kerum, koji je i poslanik u hrvatskom Saboru, rekao je juče gostujući u emisiji HRT-a "Nedeljom u dva" da su "Srbi izvor svih problema u Hrvatskoj i da je to mišljenje cele države, ali da većina nikada nije imala priliku da to kaže zato što ih niko nije pitao za mišljenje".

"Takođe osuđujemo Kerumovu izjavu da Srbi imaju najveći uticaj na medije i banke u Hrvatskoj što, prema njemu, misli većina naroda. Smatramo da navedene izjave imaju obeležje krivičnog dela rasne i druge diskriminacije", navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Koalicija udruženja izbeglica podseća da je Kerum pre tri godine, u istoj emisiji, izjavio da "ne želi Srbina za zeta", da "Srbi trebaju znati gde im je mesto" i da se protivi ulasku srpskog kapitala u Hrvatsku jer "Srbi nikada ništa dobrog nisu doneli".

"Zahtevamo da Vlada Hrvatske osudi govor mržnje Željka Keruma i zatraži njegovo krivično gonjenje. Takođe, zahtevamo da Hrvatski sabor odobri pokretanje krivičnog postupka protiv Željka Keruma jer ima poslanički imunitet", navodi se u saopštenju.

Nakon toga, dodaje se u saopštenju, zagrebačko županijsko tužilaštvo treba da podigne optužnicu protiv splitskog gradonačelnika po službenoj dužnosti u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom Hrvatske.

Kako podsećaju iz Koalicije, u tom zakonu se, između ostalog, navodi da će se onaj ko širi nacionalnu, versku, rasnu i drugu mržnju kazniti kaznom zatvora od tri meseca do tri godine.

"Apelujemo na Evropsku uniju da zahteva od Hrvatske da procesuira govor mržnje Željka Keruma u skladu sa Ustavom i zakonima i na taj način pokaže u praksi, a ne samo deklarativno, da poštuje temeljne evropske vrednosti", navode u Koaliciji.

U tom Udruženju tvrde i da se više od godinu dana, pred opštinskim sudom u Glini, a zatim i pred županijskim sudom u Sisku vodi sudski proces protiv šestoro Srba iz sela Podgorje u opštini Gvozd (bivša opština Vrginmost), "pod lažnom optužbom da su širili rasnu i drugu diskriminaciju protiv jedne hrvatske porodice".

"Cilj navedenog procesa jeste da u hrvatskoj javnosti i dalje održava stereotip da su Srbi remetilački faktor i da narušavaju međunacionalne odnose", zaključuje se u saopštenju.

Pupovac: Diskriminatorski tip govora

Pupovac (Fonet, arhiva)
Na Kerumovu izjavu reagovao je i predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac, koji je ocenio da gradonačelnik Splita za propast svog poslovnog carstva okrivljuje Srbe i Jugoslovene, navodeći da su njegovi problemi počeli onda kada je izjavio da "Srbi moraju znati gde im je mesto".

Pupovac je, na sednici Odbora za Ustav i Sabor, rekao da je taj tip govora diskriminatorski i zamolio da se o tome vodi računa, posebno kada takva izjava dolazi od funkcionera.

Reč je o podsticanju nacionalne diskriminacije, odnosno izjavama koje su suprotne odredbama o suzbijanju diskriminacije, ali i odredbama Ustava.

"Postoji duga istorija i tragično iskustvo antisemitskih izjava na prostoru srednje i južne Evrope. Ako se sada na Srbe počne gledati kao na Židove, onda se time nastoji podstaći nacionalna diskriminacija", rekao je Pupovac, potpredsednik SDSS-a, preneo je zagrebački "Jutarnji list".

S njim se, kako navodi list, saglasio i predsednik odbora SDP-ovac Josip Leko, koji, međutim, upozorava da taj odbor nije mesto na kojem će se o tome arbitrirati.

"Lično osuđujem izjave, pa makar one bile pod plaštom zastupničkog imuniteta, koje su diskriminatorske po nacionalnoj ili verskoj osnovi", rekao je Leko.

Kerumova sestra brani brata

Poslanica u Saboru Hrvatske Nevenka Bečić, sestra splitskog gradonačelnika Željka Keruma, ocenila je danas da je Milorad Pupovac pogrešno shvatio poruku njenog brata o Srbima.

"Očito se o tome radi, jer Željko ima prijatelje, između ostalog većina njih su Srbi, tako da ta Pupovčeva konstatacija ne stoji", rekla je Nevenka Bečić.

Ona je dodala da nije čula Pupovčevu izjavu da bi mogla detaljnije da je analizira i da adekvatan odgovor, ali da veruje da je poruka njenog brata pogrešno shvaćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: