Sreda, 14.12.2011.

10:39

Kacin, Dežer:Nije traženo priznanje

EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata za ulazak u EU, tvrde, u odvojenim izjavama izvestilac Jelko Kacin i Vensan Dežer.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

“Evropski parlament ne raspolaže ni sa kakvom informacijom da je Evropska komisija od Srbije tražila priznanje Kosova. Iza te izjave stojim. Ni jedna druga zemlja, članica EU, ne može jednostrano nešto tako tražiti od Srbije”, rekao je Kacin u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

On smatra "da je izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, a nakon nje i predsednika Srbije Borisa Tadića da je priznanje Kosova uslov za dobijanje statusa kandidata, izrečena za unutrašnjopolitičke potrebe u predizbornoj kampanji".

Od Srbije se jedino traži, tvrdi on, da omogući slobodan protok ljudi, roba i usluga ideja i kapitala, što je osnovni princip EU.

Barikade i blokade ne mogu biti odgovor za izazove koji stoje pred Srbijom do marta, kada će savet ponovo razmatrati dodeljivanje statusa kandidata Srbiji.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer takođe je negirao da je priznanje Kosova uslov za pristupanje Srbije EU i istakao da takav zahtev nikada nije postavljen pred Srbiju.

"Ne postoji niti je bilo kom trenutku to bio direktan ili indirektan zahtev. Mi tu imamo jasnu politiku a to je da se dalje razvija dijalog između Srbije i Kosova", kazao je Dežer novinarima u Centru Sava.

On je istakao da EU ne može da traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova kada po tom pitanju ni među njenim državama članicama ne postoji jedinstvo, ali da i za Srbiju i za Kosovo vidi budućnost u EU.

On je podsetio da su "22 države članice priznale Kosovo a pet nije i tu se situacija nije promenila". Zato bi trebalo, pre svega, da se pospešuje inkluzivni pristup regionalnoj saradnji i to nije ništa novo jer i sama Srbija podržava takav pristup, ocenio je on.

"Zato su potrebni razgovori, diskusije i traganje za rešenjima", rekao je Dežer.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da Srbija ni u martu neće učiniti značajan iskorak ka dobijanju kandidature za EU jer je za to uslov priznavanje nezavisnosti Kosova. Predsednik Srbije takođe je juče rekao da je u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata iznet zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Pribićević: Nemoguće predvideti šta će biti

Bivši ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže za Radio B92 da nema ništa novo u izjavi predsednika Srbije, koji je u utorak rekao da se od Srbije traži priznanje Kosova, jer je on to rekao i na dan kada nismo dobili kandidaturu za članstvo u EU i da se taj stav vezuje za Rezoluciju 1244, odnosno da je od Srbije traženo da odustane od Rezolucije 1244.

“To je ono o čemu je predsednik govorio. Novi moment u svemu tome je ono što je rekao Tači, a to je da je za njihovu stranu prihvatljiva Rezolucija 1244. To je izuzetno važan moment. Mi smo s Prištinom razgovarali prethodnih mesec dana oko tog pitanja i zbog toga nismo dobili kandidaturu i sada on par dana nakon toga kaže ‘pa za nas je to sasvim prihvatljivo”, ocenjuje Pribićević.

On kaže da niko iz EU ili SAD nije tražio neposredno priznanje Kosova, podsećajući da u stvari sve ove druge stvari koje se traže predstavljaju faktičko prinanje nezavisnosti Kosova.

"Narednih meseci do kandidature teško je predvideti i mislim da je zaista moguće sve da se desi. Od toga da dobijemo kandidaturu, odnosno da se postignu neki dogovori, do toga da je ne dobijemo”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: