Utorak, 01.11.2011.

10:58

Prijem Palestine u Unesko je greška

Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je da je prijem Palestine u Unesko tragična greška, ocenivši da će to imati posledice po druge sporne teritorije u svetu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Palestinski slučaj u Unesko imaće posledice po druge sporne teritorije u svetu, jer predstavlja negativnu lekciju svima onima koji veruju i zalažu se da se konfikti rešavaju isključivo putem dijaloga", saopštila je ambasada.

Izrael, kako se navodi, odbacuje "ciničnu odluku Generalne konferencije Uneska da primi Palestinu" kao punopravnu članicu organizacije.

U pitanju je jednostrani palestinski manevar koji neće doneti promene na terenu, ali će otežati mogućnost postizanja mirovnog dogovora, istaknuto je u saopštenju.

"Izrael veruje da su direktni pregovori bez preduslova jedini način da se učini napredak u diplomatskom procesu sa Palestincima", saopštila je ambasada.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko dala je Palestini punopravno članstvo u toj organizaciji.

Za učlanjenje je glasalo 107 zemalja, protiv je bilo 14, dok su 52 zemlje bile uzdržane.

Unesko je ujedno i prva agencija Ujedinjenih nacija koja je Palestini dala punopravno članstvo. Protiv primanja Palestine u Unesko glasali su SAD, Kanada i Nemačka, dok su Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južna Afrika i Francuska glasale za. Britanija je bila uzdržana.

Prema pisanju dnevnika "Danas", i predstavnici Srbije glasali su "za".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: