Prkos gravitaciji kod Kuršumlije?

Na delu puta u selu Ivanje, u blizini Kuršumlije, otkriven je fenomen gde se otkočen ugašen automobil naizgled kreće uzbrdo umesto nizbrdo.

Izvor: B92

Kako priroda može da zbuni i iznenadi ljude pokazuje primer iz sela Ivanje na Radan planini.

U ovom selu, nedaleko od Đavolje varoši, na deonici puta od oko stotinu metara meštani tvrde da su otkrili postojanje gravitacione anomalije, pa tako kada ugasimo automobil i otkočimo ga, on se, umesto nizbrdo, kreće uzbrdo.

Zbunjeni meštani ne znaju o čemu se radi, pa ovaj fenomen povezuju sa Đavoljom varoši. Turističko preduzeće “Planinka” iz Kuršumlije i opština Bojnik će angažovati naučnike koji će ispitati ovaj fenomen.

Međutim, rezultati ispitivanja će možda neke razočarati, a neke umiriti jer je vrlo verovatno da će naučnici utvrditi da je zapravo sve u redu. Naime, primer "gravitacione anomalije" u blizini Kuršumlije nije usamljen, slični fenomeni postoje širom sveta i poznati su kao "magnetska brda" ili "gravitacijska brda".

Ali ni magnetno polje, ni gravitacija nisu razlog zbog koga otkočeni automobili naizgled idu uzbrdo. Kako objašnjavaju naučnici, radi se zapravo o optičkoj iluziji gde okolina stvara utisak da je blaga nizbrdica zapravo uzbrdica.

Opširnije o ovom fenomenu možete čitati na Vikipediji, gde se nalazi i lista primrera u svetu sličnih onom u selu Ivanje.

Razno

Na današnji dan, 7. oktobar

1806 - Ralf Vedživud u Londonu patentirao je indigo. 1813 - Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju

Razno sreda 7.10. 00:03 Komentara: 1

Na današnji dan, 6. oktobar

1014 - Nakon katastrofe njegove vojske, umro je Samuilo, slovenski vladar, koji je 976. podigao ustanak protiv Vizantije i osnovao državu, sa središtem u Ohridu,

Razno utorak 6.10. 00:00 Komentara: 1

Na današnji dan, 5. oktobar

1713 - Rođen je francuski filozof i pisac Denis Didro, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije XVIII veka, jedan od najznačajnijih autora velike

Razno ponedeljak 5.10. 00:05 Komentara: 1
strana 1 od 1388 idi na stranu