Ponedeljak, 25.01.2010.

00:28

Šutanovac: U 2010. bez vojnog roka

Verujem da će 2010. predsednik Srbije moći da suspenduje služenje vojnog roka na osnovu izveštaja koji mu podnosi ministarstvo odbrane, kaže Dragan Šutanovac.

Izvor: FoNet

Default images

Ministar odbrane je izjavio za "Blic" da će zajedno sa svojim timom učiniti sve da se proces potpune profesionalizacije vojske završi. Povodom rasprava i kritika o ulasku Srbije u NATO, on kaže da je u ovom trenutku prava mera Partnerstvo za mir, ali s druge strane, u javnosti je otvorena veoma emotivna debata koja ima malo dodira sa realnim životom.

On je rekao da ozbiljnu analizu o efektima učlanjenja u jednu organizaciju koja okuplja najrazvijeniji deo savremenog sveta tek treba da dobijemo i to na osnovu egzaktnih podataka o životnom standardu, ekonomskom prosperitetu, stanju privrede, stranim ulaganjima, zdravstvu, školstvu.

"Lično sam očekivao argumentovaniji nastup evroskeptika, a sve se svelo na skromnu analizu prošlosti bez ikakve samokritike", ocenio je Šutanovac.

On je rekao da ne smemo učiniti ništa što bi naškodilo našoj borbi za očuvanje integriteta zemlje i dodao da NATO kao organizacija nije priznala Kosovo.

Za tvrdnje odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi pozvao vojsku ukoliko Republika Srpska raspiše referendum, Šutanovac kaže ne bi smela da naruši odnose u regionu, ali pokazuje da je Mesić uzrok poljuljanih odnosa između Beograda i Zagreba.

“Svaka izjava u tom tonu destabilizuje region i pali alarm koji nas podsećaju na prošlost“, rekao je Šutanovac i dodao da ukoliko postoje problemi u odnosima Srbije i Hrvatske, Mesić je, zasigurno, bio generator negativne energije.

Na pitanje da li može da dođe do novog talasa nasilja na Kosovu ukoliko strategija za sever Kosova Pitera Fejta bude nasilno nametnuta, Šutanovac je rekao da svaka strategija koja ne uključuje saradnju nealbanskog stanovništa i nasilno nameće rešenje za opštine gde su Srbi većinski zastupljeni, nije dobrodošla.

"Predsednik Srbije je u Ujedinjenim nacijama skrenuo pažnju na to. Pomno pratimo dešavanja na severu, a verujem da ćemo diplomatskim putem prevazići problem", kaže Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: