Utorak, 21.07.2009.

13:20

Povorka ponosa 20. septembra

Organizacioni odbor Povorke ponosa 2009. saopštio je da će taj skup radi zaštite prava homoseksualaca u Srbiji biti održan 20. septembra u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Organizatori skupa su naveli da će učiniti sve što je potrebno da bi se izbegli incidenti poput onih iz 2001, kada su pripadnici ekstremnih grupa napadali učesnike Povorke. Dvadesetog dana septembra LGBT osobe, njihovi prijatelji, rođaci i saradnici u borbi za jednakost i slobodu, poručiće "dosta bilo doskriminacije i da je vreme za ravnopravnost".

Datum je odabran u skladu sa Studijom bezbednosti, koju je radio tim stručnjaka iz oblasti bezbednosti, objašnjava Marija Savić iz Organizacionog odbora Povorke ponosa.

"Sama studija bezbednosti je procenila da je skup moguć, da to iako jeste skup visokog rizika studija ne donosi ništa epohalno, to moram da kažem ono što je nama negde bio cilj to je da dobijemo putokaz koje sve korake treba preduzeti i da onda to dalje uklapamo u ono što će biti naš dalji rad, a to je saradnja sa policijom", kaže ona.

U Srbiji, kako napominju u Organizacionom odboru, zakonski okvir omogućio je da se prvi put u Beogradu organizuje Povorka ponosa. Pravo na različitost i slobodno okupljanje garantuje i najviši pravni akt - Ustav Srbije.

"Povorka ponosa 2009. godine, i to nam je stalno važno da naglašavamo neće biti nikakav čin provokacije, neće biti nikakvo paradiranje, povorka ponosa će biti jedan politički protest kojom ćemo reći ne diskriminaciji, ne nevidljivosti i skrivanju, ne kršenju ljudskih prava, a zapravo reći da suštinskoj slobodi jednog društva", poručuje Dragana Vučković iz Organizacionog odbora.

Održavanje Povorke ponosa do sada su podržali Kancelarija Zaštitnika građana, nadležno ministartsvo za ljudska i manjinska prava, više od 60 nevladinih organizacija, a izuzteno dobra saradnja ostavrena je sa Ministartvom unutrašnjih poslova.

Karadžić: Pokazati da smo zrelo društvo

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić smatra da organizacija Povorke ponosa treba da pokaže da je Srbija zrelo demokratsko društvo u kome svaki pojedinac, bez obzira na različitosti, može da očekuje zaštitu države i da na pravi način uživa u svojim pravima.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, nastoji da se obezbedi sigurnost učesnika skupova visokog rizika i omogući ugroženim kategorijama stanovništva da ostvare svoja prava", rekao je Karadzić Tanjugu.

On je dodao da će nadležni organi raditi na tome da se zaštite prava građana, što podrazumeva i pravo na mirno okupljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: